Financiële cijfers UEFA: Ajax torent boven rest van Eredivisie uit

Reacties

De UEFA heeft het financiële rapport over het seizoen 2021/22 gepubliceerd. Andermaal wordt op pijnlijke manier duidelijk hoe groot het verschil in verdiensten is tussen de Champions League en de twee andere UEFA-competities. Ajax werd na een foutloze groepsfase uitgeschakeld in de tweede ronde van de Champions League, maar verdiende bijna twintig miljoen euro meer dan de rest van de Nederlandse deelnemers bij elkaar. Inclusief Conference League-finalist Feyenoord dus.

Financiële cijfers UEFA: Ajax torent boven rest van Eredivisie uit
© Pro Shots

De sprankelende Europese campagne van Feyenoord, die op pijnlijke wijze in Tirana eindigde, zorgde volgens de berekeningen van de UEFA voor een inkomstenstroom van 14,264 miljoen. Ter vergelijking: Ajax kreeg alleen al 15,640 miljoen euro aan startpremie voor de Champions League.

In totaal streken de Amsterdammers 65,482 miljoen op. Dit bedrag is exclusief recettes voor de vier Europese thuiswedstrijden die in het seizoen 2021/22 werden afgewerkt in de Champions League. De grootste inkomstenbron was de coëfficiëntenpremie op basis van de Europese resultaten in de afgelopen tien jaar, vanuit die pot kwam 20,466 miljoen de kant van Ajax op.

Feyenoord is met de eerder genoemde 14,262 miljoen derde op de lijst met Nederlandse verdieners in Europa. Feyenoord voetbalde in de groepsfase 3,232 miljoen aan premies bij elkaar en pakte via het succes in de knock-outfase nog eens 6,600 miljoen.

PSV was in alle drie de UEFA-competities actief vorig seizoen. De club kreeg een slordige vijf miljoen na de uitschakeling in de play-offs van de Champions League, pakte bijna twaalf miljoen euro in de groepsfase van de Europa League en voetbalde vervolgens in de knock-outfase van de Conference League nog eens twee miljoen bij elkaar. Alles bij elkaar verdiende PSV 19,029 miljoen.

Met 8,225 miljoen valt AZ buiten het Nederlandse podium qua verdiensten. Zij overleefden vorig seizoen de play-offs van de Europa League niet, maar bereikten wel de achtste finale van de Conference League. De Alkmaarders verdienden relatief veel aan de coëfficiëntenpremie van de UEFA, 1,246 miljoen. Ter vergelijking: Feyenoord (1,068) en Vitesse (0,579) kwamen op dat gebied niet boven AZ uit.

Vitesse kwam door het voorportaal van de Conference League heen en overleefde de groepsfase met Stade Rennais en Tottenham Hotspur als flinke concurrenten. Na de play-offs volgde in de achtste finale uitschakeling tegen AS Roma. Al met al ontving Vitesse 6,852 miljoen van de UEFA.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.