Martens zet oud-trainer Verbeek te kijk bij KKD-debuut

Gertjan Verbeek heeft maandagavond een teleurstellende vuurdoop als trainer van Almere City FC beleefd. MVV Maastricht begon het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen wel met een overwinning.

In dit overzicht volgen we alle ontwikkelingen uit de eerste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie.
Jong AZ
Jong AZ
2 - 1
Almere City FC

Voorafgaand aan de wedstrijd in Alkmaar was er een opmerkelijk onderonsje tussen trainers Maarten Martens en Verbeek. Laatstgenoemde liep zijn voormalige pupil tegen het lijf: 'Welk elftal train jij tegenwoordig?', vroeg Verbeek. 'Dit elftal', antwoordde Martens. Verbeek kon er voor de camera van ESPN wel om lachen: 'Mooi om naast hem langs de lijn te staan.'

Het waren de bezoekers die het best voor de dag kwamen in de eerste helft en na twintig minuten de leiding namen door een eigen doelpunt van Peer Koopmeiners. Het was een terechte voorsprong, maar na rust gaf Almere het helemaal uit handen. Richonell Margaret tikte een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen en even later kopte Yusuf Barasi ook nog de 2-1 tegen de touwen.

Zo kent Almere City, net als vele andere titelkandidaten, een valse start van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Voor Jong AZ-coach Martens is het een fraai debuut, voor Verbeek een stuk minder geslaagd.

Jong FC Utrecht
0 - 1
MVV Maastricht

MVV is in Utrecht heerlijk aan het seizoen begonnen. Orhan Dzepar maakte zeven minuten voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Zijn schot van afstand dwarrelde met enig fortuin binnen. De Domstedelingen gingen vervolgens volle bak op zoek naar een gelijkmaker, maar Thijmen Nijhuis - nota bene huurling van Utrecht - hield zijn doel knap schoon.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 2
NAC Breda
NAC Breda

Bij VVV-Venlo ging het de afgelopen weken veel over Georgios Giakoumakis, de spits die nog altijd geen transfer heeft gemaakt. Tegen NAC Breda werden de honneurs van de Griek merkwaardig genoeg waargenomen door verdediger Colin Rösler van de bezoekers. Na een klein uur maakte de zoon van voormalig cultspits Uwe Rösler een mild uitgedrukt curieus eigen doelpunt: 2-1.

Een koude douche voor NAC Breda, dat nog wel zo voortvarend was begonnen in Limburg. Bij zijn officiële debuut sloeg Ralf Seuntjens al na tien minuten toe door heel behendig van dichtbij binnen te tikken.

VVV-Venlo rechtte de rug en kwam dankzij een vrije trap van Brian Koglin al snel langszij. In het tweede bedrijf - en zeker na de 2-1 - plooide de thuisploeg terug, maar NAC Breda vertaalde het optische overwicht niet in veel kansen. Toch viel in de blessuretijd nog de gelijkmaker. Bij zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie schoot de negentienjarige Boris van Schuppen raak voor de 2-2.

ADO Den Haag
2 - 0
Jong Ajax
Jong Ajax

Verheydt rondde afgelopen donderdag zijn transfervrije overstap van Almere City FC af en begon nog op de bank. Ook zonder zijn inbreng kwam ADO prima voor de dag tegen de Amsterdamse talenten. Het duurde wel even voor de openingstreffer viel. Zes minuten na rust was het raak: na slordig balverliest bij Jong Ajax was het Amar Catic die de 1-0 binnenschoot.

Jay Gorter behoedde Ajax in eerste instantie nog voor een tweede tegengoal met een knappe reflex op een inzet van Dhoraso Moreo Klas, terwijl Rio Hillen aan de andere kant heel dicht bij een Amsterdamse treffer was. Het slotakkoord was echter voor Verheydt, die na een uur in de ploeg was gekomen. Hij kopte de bal in de 86ste minuut binnen en besliste zo de wedstrijd: 2-0.

Door die zege neemt ADO de tweede plaats in beslag, onder Roda JC. Voor John Heitinga was het een teleurstellend debuut als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

De Graafschap
0 - 3
Roda JC Kerkrade

Voor rust was er voor De Graafschap nog niet veel aan de hand. De thuis ploeg raakte drie minuten voor het einde van de eerste helft zelfs een keer de lat. Daarvoor hadden beide ploegen al meerdere keren de kans gekregen om op voorsprong te komen. Jubitana stoomde in de beginfase aan de rechterkant op en gaf de bal voor op Patrick Pflücke. Hij schoot naast. Een voorzet van De Graafschap-back Roland Baas belandde ook bijna in het doel, maar Rody de Boer tikte de bal over het doel.

Na rust opende Jubitana snel de score. Pflücke bereikte vanaf de rechterkant Niek Vossebelt, die de bal neerlegde voor Jubitana. Hij faalde niet: 0-1. Tien minuten later leek het beslist te zijn, door wederom een goal Jubitana. Hij kon na een slechte terugspeelbal alleen op het doel van Hidde Jurjus af. Ook nu bleef hij rustig en was de 0-2 een feit. Tot overmaat van ramp voor De Graafschap wist Pflücke van afstand ook nog de derde treffer voor de Limburgers binnen te schieten.

De overwinning is voor Roda JC een mooie opsteker in een onrustige periode. Er gebeurde in Kerkrade veel in korte tijd. De supporters eisen nu het vertrek van het bestuur. 'Tevens eisen wij het per direct terug in functie zetten van, Jeffrey van As, René Trost, Robert Jan Lambrichs en Ritchie Bex.'

Telstar
Telstar
1 - 1
FC Emmen
FC Emmen

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden Jergé Hoefdraad opende Telstar al vroeg de score. Glynor Plet sloeg toe in de vijfde minuut en liet daarmee het eerste doelpunt van het nieuwe KKD-seizoen aantekenen. Halverwege de eerste helft trok Jeredy Hilterman de stand gelijk met zijn eerste goal voor Emmen.

Verder kwam de bezoekers niet in Velsen-Zuid. Kansen waren er genoeg voor Emmen: met name Hilterman was er een aantal keer erg dicht bij, maar de formatie van Andries Jonker trok de remise over de streep. Voor Emmen is het een valse start van de missie om zo snel mogelijk terug te keren in de Eredivisie.

FC Eindhoven
2 - 2
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam, door velen getipt als kanshebber voor de titel, begon sterk aan het uitduel met FC Eindhoven. Aanvoerder Damon Mirani tikte al vroeg de openingstreffer binnen uit de rebound: 0-1. Daryl van Mieghem verdubbelde vervolgens de voorsprong met een prachtige vrije trap in de bovenhoek. Op slag van rust deed Joey Sleegers met een rake strafschop nog wat terug namens de thuisploeg.

In de tweede helft waren er voor beide ploegen kansen. Zo liet Martijn Kaars na om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar kreeg ook Eindhoven mogelijkheden op een gelijkmaker. Die viel uiteindelijk in de extra tijd. Weer was het Sleegers die de ploeg van Wim Jonk pijn deed: hij schoot de 2-2 via de binnenkant van de paal binnen.

FC Dordrecht
1 - 1
Jong PSV
Jong PSV

Op De Krommedijk beleefde Ruud van Nistelrooy zijn vuurdoop als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Fodé Fofana zorgde voor een prettige start, maar Dordrecht gaf zich niet gewonnen. Twintig minuten na rust kopte Tim Hölscher de gelijkmaker binnen. Dat bleek ook het slotakkoord.

Excelsior
Excelsior
0 - 1
TOP Oss
TOP Oss

Kort voor rust viel het enige doelpunt van de wedstrijd in Kralingen. Jearl Margaritha volleerde op prachtige wijze de 0-1 binnen en bezorgde TOP Oss zo een verrassende uitzege op Excelsior. De formatie van Marinus Dijkhuizen kreeg het namelijk niet voor elkaar om die achterstand ongedaan te maken.

FC Den Bosch
2 - 0
Helmond Sport

Na het moeizame afgelopen seizoen beleefde FC Den Bosch een heerlijke start van de nieuwe jaargang. Het werd een mooie avond voor Ryan Leijten: de zeventienjarige middenvelder opende halverwege de tweede helft de score tegen Helmond Sport. De 2-0 kwam daarna van Jizz Hornkamp.