Dilemma Van Gaal: dit zei hij eerder over keuze tussen Flekken en Cillessen

Reacties

Bondscoach Louis van Gaal moet een belangrijke beslissing maken. Wie van de keepers stelt hij dinsdag op tegen Noorwegen als vervanger van de geblesseerd afgehaakte Justin Bijlow? Het is daarbij de vraag of en in hoeverre de Oranje-keuzeheer bij zijn woorden van vorige week dinsdag en vrijdag blijft.

Dilemma Van Gaal: dit zei hij eerder over keuze tussen Flekken en Cillessen
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Noorwegen
Noorwegen

Bij de persconferentie waarin Van Gaal zijn selectie voor de eerste keer toelichtte, ging het vorige week dinsdag namelijk veel over keepers. Joël Drommel was toen pas net ziek afgehaakt en Jasper Cillessen was opgeroepen als vervanger. Voor de doelman van Valencia was het zijn rentree bij Oranje. Tijdens datzelfde persmoment onthulde Van Gaal dat Tim Krul op eigen verzoek niet was geselecteerd omdat hij bij de club wilde blijven. Norwich City had het immers zeer moeilijk. Uiteindelijk werd Krul dus alsnog opgeroepen.

'Ik denk dat Jasper Cillessen boven Drommel zit, alleen hij was geblesseerd', zo lichtte Van Gaal bij die eerste perconferentie een tipje van de sluier wat betreft zijn zienswijze en de pikorde. 'En Cillessen was, en is, aan het terugkomen. Dat is het grote verschil. Ik dicht, en dat heb ik de vorige persconferentie ook al verteld, Jasper Cillessen veel kwaliteiten toe. Drommel is voor de toekomst en ik ben niet alleen bondscoach voor het heden, maar ook voor de toekomst.'

'Ik dicht Cillessen heel grote kwaliteiten toe. En Frans Hoek ook', wees Van Gaal ook naar de voor hem zo belangrijke keeperstrainer. 'Hij kan een rol spelen bij het WK. Maar er zijn meer keepers die daar een rol kunnen spelen.'

Tijdens diezelfde persconferentie vertelde Van Gaal ook dat hij aanvankelijk niets aan zijn keepersbestand had willen veranderen. Zoals hij ook 'nieuwelingen' als Joël Veltman en Rick Karsdorp niet op de lijst had gezet om het proces van de groep waar hij de voorbije interlands mee werkte, niet te veranderen. 'Ik wilde geen vreemde eend in de bijt, omdat er altijd iets verandert. Maar helaas, Drommel was ziek. Dus moest ik het wel anders doen.'

Nuance
Van Gaal plaatste vorige week dinsdag al herhaaldelijk een belangrijke nuance. Een nuance die met terugwerkende kracht, door de vandaag afgehaakte Bijlow, van groot belang is. 'Wij hebben met Cillessen gesproken. En hem uitgelegd dat hij nummer 3 is. Op dít moment. Ik zeg het er maar weer bij; op dit moment. Bij mij kan hij ook nummer 1 zijn. Hij begon toen ik vorige keer bondscoach was als nummer 3 en niet als nummer 1', keek hij terug op de doelman die tijdens het WK van 2014 eerste doelman was.

Van Gaal noemde Mark Flekken vrijdag bij de volgende persconferentie nog eens duidelijk als tweede doelman, maar voegde opnieuw aan zijn uitleg toe: 'Dat ga ik op dát moment beslissen, maar ik denk dat het zo gaat. Gewoon logisch nadenken', antwoordde hij toen nog op de vraag of een eventueel geblesseerde Bijlow zou worden vervangen door Flekken.

Zodoende moeten Van Gaal en Hoek nu dus écht kiezen. Houden ze vast aan Mark Flekken als doelman nummer 2, die dan dus automatisch Bijlow vervangt maar ook debuteert in Oranje? En dat in het cruciale WK-kwalificatieduel met Noorwegen, waarin niet verloren mag worden. Of kiezen ze voor de ervaring van zestigvoudig international Cillessen? Het woord is aan bondscoach Louis van Gaal.

Verplaats je in de bondscoach:

Poll (gesloten) Wie zou jij als doelman opstellen tegen Noorwegen?
  • 27% Mark Flekken (1.749 stemmen)
  • 65% Jasper Cillessen (4.193 stemmen)
  • 8% Tim Krul (515 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.