'Dick Advocaat spot met alle voetbalwetten'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Simon Zwartkruis over de impact van Dick Advocaat bij Feyenoord.

'Dick Advocaat spot met alle voetbalwetten'
© Pro Shots

De zuurgraad van de reacties was hoog, toen Feyenoord bijna een jaar geleden aanklopte bij Dick Advocaat, als toekomstige opvolger van trainer Giovanni van Bronckhorst. De keuze voor de oude rot zou een zwaktebod zijn, het was hoog tijd voor een leven achter de geraniums: dat was de teneur bij analytici en op sociale media. Die negatieve sfeer deed hem besluiten af te zien van verdere gesprekken. Maar Advocaat zou Advocaat niet zijn als hij de deur niet op een kiertje had gehouden. Zijn keuze was een momentopname, benadrukte de Hagenaar destijds. Of hij écht geen trainer bij Feyenoord ging worden, werd hem gevraagd op een persconferentie. 'Vandaag niet', antwoordde de toenmalige coach van FC Utrecht.

Ruim acht maanden later, na het vertrek van Jaap Stam uit De Kuip, hapte hij alsnog toe. Opnieuw klonk er kritiek, maar ditmaal minder heftig. Feyenoord hing murw geslagen in de touwen en de aanstelling van een ervaren troubleshooter leek ineens zo gek nog niet. En zie: met de energie van een dertigjarige en de kennis van een 72-jarige heeft Advocaat de club uit Rotterdam weer tot leven gewekt. Hij loodste zijn ploeg ongeslagen van de twaalfde naar de vijfde plaats op de ranglijst en naar de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi. Alleen AZ pakte in de Eredivisie een punt meer dan Feyenoord sinds zijn aanstelling.

Met zijn prestatiereeks spot Advocaat met gangbare voetbalwetten. Die schrijven voor dat trainerswissels doorgaans geen effect hebben en dat het moderne voetbal vooral jonge en innovatieve trainers behoeft. Bij Feyenoord blijkt hij de juiste man op het juiste moment. Om de zaak structureel weer op de rails te krijgen, volgt de club een tweesporenbeleid: op korte termijn dient de hoofdmacht Europees voetbal te halen, met het oog op de toekomst is kwaliteitsverbetering bij de jeugdopleiding en de scouting essentieel. Eerstgenoemde klus is een kolfje naar de hand van Advocaat. Waarmee hij de nieuwe technisch directeur, Frank Arnesen, lucht verschaft voor het langetermijnbeleid.

De aanvankelijke kritiek op de aanstelling van Advocaat, deed denken aan die van Jupp Heynckes bij Bayern München in 2017. Ook de Duitse coach werd door publiek en pers te oud bevonden. Een jaar later ging Heynckes met opgeheven hoofd met pensioen, als 73-jarige. Precies de leeftijd van Dick Advocaat over anderhalf jaar.

Wegens de jaarwisseling ligt VI 1 van 2020 donderdag in plaats van woensdag bij de abonnees.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.