Debuut Van Marwijk mondt uit in teleurstelling

Bert van Marwijk heeft vrijdagavond bij zijn debuut als bondscoach van Australië op bezoek bij Noorwegen een 4-1 nederlaag geleden. De Socceroos kwamen in de eerste helft nog op voorsprong, maar gaven de wedstrijd uit handen door defensief geschutter.

De Nederlandse staf van Australië voerde een verandering van speelwijze door: van 3-4-3 naar 4-3-3. Van Marwijk liet Andrew Nabbout en Dimitri Petratos debuteren. Feyenoord-doelman Brad Jones zat op de bank. Bij Noorwegen vormden ADO Den Haag-spits Bjørn Johnsen en AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø de Eredivisie-afvaardiging.

Na een gelijkopgaande openingsfase in een bijna leeg Ullevaal-stadion in Oslo opende Jackson Irvine namens Australië de score met een kopbal. ADO’s Johnsen sprong te vroeg en stond al aan de grond genageld toen zijn opponent wel goed timede: 0-1.

Rechtsback Bailey Wright had aan de andere kant van het veld een moeilijke avond tegen de beste man aan de kant van Noorwegen, Mohamed Elyounoussi van FC Basel. Tien minuten voor rust ging de verdediger in de fout en haalde zijn directe tegenstander handig de achterlijn. Zijn voorzet bereikte Ola Kamara, die weinig moeite had om binnen te werken: 1-1.

Vlak na de rust kwamen de Noren op voorsprong. Tore Reginiussen, die voor rust een bal richting tribune kopte, mikte nu wel goed. Volledig vrijstaand zorgde hij voor de 2-1. De extra defensieve zekerheid die Van Marwijk had ingebouwd, leidde nog niet tot extra stabiliteit achterin.

Na een uur spelen ging doelman Matt Ryan flink in de fout. De Australië-keeper speelde de bal in de voeten bij oud-AZ’er Markus Henriksen, die Kamara inspeelde en zijn teamgenoot netjes af zag ronden: 3-1.

Invaller Aleksandar Susnjar, de derde debutant, kreeg in de slotfase een levensgrote mogelijkheid om de aansluitingstreffer te maken, maar schampte een goede voorzet met zijn knie. Kamara maakte het in de slotminuut voor Van Marwijk nog erger door zijn derde doelpunt van de avond te maken, na een mooie individuele actie: 4-1. Het voorbereidende werk was van de ingevallen SC Heerenveen-speler Martin Ødegaard.

Van Marwijk heeft nog flink wat huiswerk om zijn elftal klaar te stomen voor het WK, waarin ze Frankrijk, Denemarken en Peru treffen. Aanstaande dinsdag oefent Australië tegen Colombia in Craven Cottage, de thuishaven van Fulham.

Van Marwijk reageert uitgebreid tegenover VI en vertelt over zijn eerste week bij Australië.