De zilvervloot vaart binnen: Feyenoord verzekerd van Champions League-miljoenen

Reacties

Als kampioen verzekert Feyenoord zich van deelname aan de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen. Daarmee kan de financiële afdeling van de Rotterdamse club de champagne ontkurken, want een plek in het miljardenbal is bijna letterlijk goud waard.

De zilvervloot vaart binnen: Feyenoord verzekerd van Champions League-miljoenen

Allereerst krijgen alle clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League een startpremie. Afgelopen seizoen ging het om 15,64 miljoen euro. De premie voor komend seizoen is nog niet bekend, maar zal zeker niet lager zijn dan afgelopen jaar.

Een belangrijk deel van de premies komt tot stand op basis van de coëfficiëntenranglijst voor clubs. De UEFA kijkt hierbij naar de laatste tien jaar en maakt aan de hand van deze rangschikking een indeling van de 32 Champions League-equipes. Hoe hoger je als club staat, hoe meer 'aandelen' je krijgt, waarbij elk aandeel een bepaald bedrag garandeert. Afgelopen seizoen ging het om 1,137 miljoen euro per aandeel.

Het is nog lastig in te schatten hoeveel Feyenoord hier precies aan gaat verdienen, aangezien nog niet alle Champions League-deelnemers bekend zijn. Op basis van de huidige ranglijsten en de huidige coëfficiëntenlijst kan verwacht worden dat Feyenoord tussen plek 24 en 28 zal staan, wat tussen de tien en vijf miljoen zal opleveren.

Feyenoord won in 2017 met 2-1 van Napoli, de laatste zege in de Champions League tot nu toe.
© Pro Shots
Feyenoord won in 2017 met 2-1 van Napoli, de laatste zege in de Champions League tot nu toe.

Verder zal Feyenoord nog geld verdienen aan de market pool, oftewel de pot van de UEFA met inkomsten uit televisierechten. Vorig seizoen ging het bij Nederland om ongeveer twee miljoen euro, dat ook nog verdeeld wordt als de nummer twee van de Eredivisie zich via de voorrondes plaatst voor de Champions League.

Tot slot zijn er de inkomsten uit recettes. Feyenoord gaat tenminste drie groepswedstrijden in De Kuip spelen, wat gemiddeld gezien zo'n twee miljoen euro per wedstrijd oplevert. De inkomsten op basis van de prestaties, bijvoorbeeld een overwinning of het bereiken van een volgende ronde, houden we hierbij nog buiten beschouwing.

Ondanks de onzekerheid rond sommige van de hierboven genoemde bedragen kunnen we met zekerheid stellen dat Feyenoord zich met deelname aan de groepsfase van de Champions League verzekert van ongeveer dertig miljoen euro.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.