De transformatie van Santiago Arias: onmisbaar voor Simeone

Reacties

Hij staat tegenwoordig als één van de eerste spelers op het opstellingbord bij Atlético Madrid: Santiago Arias. De 27-jarige rechtsback heeft zich geruisloos opgewerkt tot een belangrijke kracht in de vechtmachine van Diego Simeone.

De transformatie van Santiago Arias: onmisbaar voor Simeone

Even terug naar oktober 2018: meerdere kranten, waaronder Corriere dello Sport en AS, wisten het zeker: Arias was een miskoop van Atlético Madrid. Sterker nog, de Colombiaan zou al op de transferlijst gezet zijn en Napoli wilde hem in januari wel voor een schijntje een herkansing te geven. Op dat moment had Arias pas 38 minuten gespeeld in La Liga.

Atlético Madrid telde in de zomer van 2018 nog elf miljoen euro neer om Arias over te nemen van PSV. De vleugelverdediger leek op dat moment op weg naar Napoli, maar kon de lokroep van Simeone niet weerstaan. Het lachen verging hem snel. Juanfran kreeg steevast de voorkeur op de rechtsbackpositie en als de ervaren Spanjaard er niet bij was, werd zelfs middenvelder Thomas Partey verkozen boven Arias.

Santiago Arias (midden onder) lijkt zich vast in de basis geknokt te hebben bij Atlético Madrid.
Santiago Arias (midden onder) lijkt zich vast in de basis geknokt te hebben bij Atlético Madrid.

Hoe anders is het nu? Arias heeft vanaf de tiende competitiewedstrijd een basisplaats bij Atlético en miste sindsdien slechts 106 minuten in La Liga. De Colombiaanse international lijkt de zoveelste speler te zijn die een 'heropgevoed' moest worden door Simeone. Bij PSV kwam verdedigen op de tweede plaats voor Arias. Hij bleef maar opstomen langs de rechterflank, momenten kiezen was in de Eredivisie doorgaans niet nodig door het kwaliteitsverschil met de tegenstanders.

Bij Atlético is alles anders. Spelers moeten wennen aan het regime van Simeone. De Argentijnse coach eist volledige concentratie. Diepte in het spel van een rechtsback is noodzaak, maar alleen als daar de ruimte voor is. Verdedigen komt op de eerste plek. Controle is het toverwoord. Daar heeft Arias duidelijk aan moeten wennen, maar dat de verdediger niet stil heeft gezeten is de afgelopen weken duidelijk geworden.

'Dankzij Santiago Arias zit het op de rechterflank de komende jaren wel goed bij Atlético Madrid', kopte Marca vorige week in koeienletters. De twijfel is verdwenen. Arias is een Simeone-speler geworden. Een speler met grinta, die speelt met het hart maar zeker ook met het hoofd. Verdedigen is geen vies woord meer voor Arias, die op rechts ten opzichte van Juanfran meer dynamiek, variatie en snelheid heeft gebracht bij Atlético Madrid.

Ook bij de nationale ploeg van Colombia is Santiago Arias niet meer weg te denken uit de basis.
Ook bij de nationale ploeg van Colombia is Santiago Arias niet meer weg te denken uit de basis.

De spectaculaire ontwikkeling van Arias, die afgelopen weekend tegen Huesca (0-3) met een fraaie volley zijn eerste doelpunt maakte in de Spaanse competitie, heeft er zelfs voor gezorgd dat Simeone besloot het eens niet over de teamprestatie te hebben. De Argentijnse coach richtte zich tegenover de media tot Arias. 'Santiago Arias ontwikkelt zich knap. De diepte die hij brengt aan de rechterkant is onmisbaar voor ons', luidde het enorme compliment van Simeone, die zich snel weer herpakte. 'Maar iedereen was goed tegen Huesca.'

Duidelijk is dat de twijfel over Arias is verdwenen, ook bij Simeone. En zo lijkt Atlético voor een schijntje, want dat is elf miljoen euro op de huidige voetbalmarkt, een rechtsback van topniveau in huis te hebben gehaald. De zorgen over het vervangen van de 34-jarige Juanfran behoren in het Wanda Metropolitano tot het verleden dankzij een rechtsback die in de Eredivisie jarenlang de kritiek kreeg niet zo goed te kunnen verdedigen. De Simeone-fabriek heeft weer toegeslagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Atlético Madrid
Meer over Atlético Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.