De restauranthouder uit Emmen die Heerenveen miljoenen bezorgt

Reacties

SC Heerenveen verwierf begin deze eeuw faam door zijn succesvolle scouting, maar achter de ontdekking van Georgios Samaras gaat een heel ander verhaal schuil. Dat de Griek in de nieuwe VI op het lijstje Friese topspitsen van weleer staat is te danken aan Pascal Kazantzis, eigenaar van een Grieks restaurant in Emmen.

De restauranthouder uit Emmen die Heerenveen miljoenen bezorgt
© Pro Shots

Hij ziet de dan vijftienjarige aanvaller in 2000 in actie tijdens een vakantie in zijn vaderland. Na terugkeer in Nederland tipt de ondernemer het bestuur van FC Emmen, maar daar krijgt hij nul op het rekest.

Trainer Jan de Jonge, die dan op het punt staat die club te verruilen voor het assistentschap in Heerenveen, heeft wél interesse in het verhaal van Kazantzis. Hij nodigt Samaras uit voor een proefwedstrijd in Friesland. Daarin maakt de Griek een week later een verpletterende indruk, waarna Heerenveen hem onder contract neemt. Nog geen twee jaar later debuteert Samaras op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal, waar hij behalve als spits ook als linksbuiten wordt gebruikt.

Zijn slungelachtige motoriek, gecombineerd met een overschot aan technische bagage, maakt hem tot een attractie. Hij zou tussen 2002 en 2006 tot 25 competitiegoals in 88 duels voor de Friezen komen.

Toch vertrekt Samaras in 2006 door de zijdeur, want via een arbitragezaak forceert hij een transfer naar Manchester City. Het levert Heerenveen een paar miljoen euro op. Met dank aan een restauranthouder uit Emmen.

Georgios Samaras is slechts een van de fraaie namen uit het verleden van het jubilerende SC Heerenveen. In de nieuwe VI en op VI PRO maken we een Friese reis door de moderne geschiedenis aan de hand van haar spitsen.

Spelersprofiel

G. Samaras


Geboortedatum:
21 februari 1985
Leeftijd:
39
Geboorteplaats:
Heraklion
Nationaliteit
Griekenland
Lengte:
1,93 m
Gewicht:
82 kg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.