Friese handelsgeest: bijna veertig miljoen aan transfers en slim huren

Reacties

SC Heerenveen heeft de laatste jaren tientallen miljoen euro's verdiend aan transfers. Toch verdient de club ook op een andere manier geld. Technisch manager Gerry Hamstra (foto) bespreekt dat creatieve handelen in een uitgebreid verhaal op VI PRO.

Friese handelsgeest: bijna veertig miljoen aan transfers en slim huren
© Pro Shots

Opvallend is immers dat Heerenveen niet alleen verdient aan contractspelers. Zo bedong de club een doorverkooppercentage bij het huren van Sven Botman, een vergelijkbare constructie als eerder bij Sam Lammers. Botman werd gehuurd van Ajax en is op weg naar het Franse Lille en Lammers werd gehuurd van PSV. En dan kwam er in Friesland begin dit jaar nog een miljoen binnen afkomstig van Feyenoord, vanwege oude afspraken rond de transfer van Sam Larsson. Wanneer PSV-verdediger Denzel Dumfries deze zomer een miljoenentransfer maakt, vloeit ook nog eens tien procent af naar Friesland.

Hamstra: 'We proberen altijd aan elke speler een verdienmodel te koppelen, ook wanneer hij gehuurd is. Kijk: het liefst heb ik 22 contractspelers. Qua verdienmodel optimaal, maar qua budget niet realistisch. Dus kijken we naar andere oplossingen. Huren kan ook heel lucratief zijn. Dat clubs zien dat wij een goed platform zijn om spelers sportief en financieel in waarde te laten groeien, is heel prettig.'

'Overal waar we komen, krijgen we te horen: Jullie hebben de laatste jaren goed verkocht. Dat is een mooi compliment en zulke mond-tot-mond-reclame is altijd goed, maar het mag niet lui maken. Spelers kiezen niet voor Heerenveen op basis van prestaties uit het verleden. We moeten daarom blijven zorgen dat we voor jong talent de beste club blijven. Niet achteroverleunen, maar voorop blijven lopen.'

Het lijstje transferklappers van SC Heerenveen. In die laatste drie jaar kostten slechts twee spelers meer dan een miljoen euro: Nemanja Mihahlovic (1,7) en Chidera Ejuke (2).
Het lijstje transferklappers van SC Heerenveen. In die laatste drie jaar kostten slechts twee spelers meer dan een miljoen euro: Nemanja Mihahlovic (1,7) en Chidera Ejuke (2).

Lees op VI PRO het hele verhaal, waarin Hamstra en trainer Johnny Jansen de plannen van Heerenveen uiteenzetten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer SC Heerenveen
Meer over SC Heerenveen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.