De Nigeriaan die alleen Haaland voor zich duldt op gebied van doelpunten

Reacties

België is in de ban van Gift Orban. De Nigeriaanse spits rijgt de doelpunten aaneen bij AA Gent. Orban werd afgelopen winter opgepikt in Noorwegen en schiet sindsdien de een na de ander binnen. Er is er slechts één die nóg meer scoort in Europa: ene Erling Haaland.

De Nigeriaan die alleen Haaland voor zich duldt op gebied van doelpunten
© Pro Shots
Cercle Brugge
Cercle Brugge
0 - 4
Gent
Gent

Orban is geboren in Togo, maar al snel werd duidelijk over wat voor een voetballende kwaliteiten hij beschikt. FC Bison uit Nigeria pikte hem op, waar hij jaren in de jeugd speelde. De spits nam ook de Nigeriaanse nationaliteit aan. Op een showcasetoernooi in Nigeria werd Orban ontdekt door het Noorse Stabaek. Die club huurde hem met optie tot koop.

Dat bleek een doorslaand succes. Orban maakte als tiener liefst achttien goals in 23 wedstrijden, waardoor Stabaek de optie al snel lichtte. Hij hielp zijn club te promoveren naar het hoogste niveau en werd uitgeroepen tot de beste jonge speler van de Noorse tweede klasse. Afgelopen winter trok Gent de stoute schoenen aan door ruim drie miljoen euro neer te tellen voor de aanvaller.

Hij had slechts drie keer meegetraind en zijn trainer Hein Vanhaezebrouck had genoeg gezien. De zaterdag daarop gooide hij Orban direct voor de leeuwen. Zijn debuut tegen Westerlo werd er één om niet snel te vergeten. Orban scoorde direct twee keer. Een keer met een halve omhaal en een keer met een fraaie volley.

Haaland op de hielen
Die lijn trok hij de maanden daarop vrolijk door. Zo was hij ook afgelopen zaterdag in de strijd om Europees voetbal weer van groot belang tegen Cercle Brugge. Mede door een hattrick van Orban won Gent met 4-0 van de concurrent. Dat betekent dat de twintigjarige spits nu negentien wedstrijden heeft gespeeld en er ook negentien heeft gemaakt. Sinds Orban debuteerde maakte slechts één speler meer treffers in Europa: Haaland. Hij maakte er 21.

Zijn coach Vanhaezenbrouck noemt Orban 'een fenomeen' en een scala aan topclubs heeft de Nigeriaan nu op het scoutingslijstje staan. Volgens Het Laatste Nieuws zaten er zaterdag scouts van Manchester United, Tottenham Hotspur, Borussia Dortmund, Benfica en LOSC Lille op de tribunes. Zij zagen Orban allemaal drie keer scoren. De grote vraag is of hij ook volgend seizoen nog in België speelt of dat het bij een half jaartje genieten blijft voor de Belgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.