Gift Orban, het Gentse geschenk met Haaland-cijfers

Reacties

Gift Orban (20) maakt razendsnel naam in Europa. De Nigeriaanse spits van AA Gent wordt overladen met lof.

Gift Orban, het Gentse geschenk met Haaland-cijfers
© Pro Shots
İstanbul Başakşehir
İstanbul Başakşehir
1 - 4
Gent
Gent

Op de laatste dag van de winterse transferperiode viste AA Gent hem op bij Stabaek. Voor ruim drie miljoen euro verhuisde de twintigjarige Nigeriaan van Noorwegen naar België. Zijn scoringsdrift in Scandinavië – 19 goals in 24 wedstrijden - was al overtuigend. Maar in Vlaanderen maken zijn cijfers nog meer indruk: 12 doelpunten in 9 duels, minder dan een uur per treffer. Ondanks de miljoenen-afkoopsom is hij nu al een koopje. 

Orban onderstreepte woensdag zijn faam door tegen Istanbul Basaksehir geschiedenis te schrijven met de snelste hattrick ooit in een Europees toernooi: drie minuten en 24 seconden. De jonge Nigeriaan wordt al vergeleken met Erling Haaland, de Noorse doelpuntenmachine die het ene na het andere record breekt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Orban onderstreepte met zijn productieve avond in Istanbul ook dat hij heel snel zijn draai heeft gevonden bij Gent. Want de Nigeriaan liet zich vanaf dag één al zien bij de Buffalo's. Scoorde twee keer bij zijn debuut tegen Westerlo, als bewijs voor zijn neusje voor de goal. Zong ruim een maand in Gent de jarige trainer Hein Vanhaezebrouck toe, als bewijs voor zijn oog voor zijn omgeving. Nam zijn tijd om in Qarabag te bidden, als bewijs voor zijn geloof in de hogere macht.

Dat zijn ploeg daardoor bijna te laat aan de aftrap kwam voor het Europese duel, het wordt hem vergeven. Orban levert namelijk. Zo ook in Istanbul. 'Ondertussen schrik ik er niet meer van', zei teamgenoot Alessio Castro-Montes met een kwinkslag. 'Het is echt niet meer normaal', zei teamgenoot Sven Kums. 'Het minste kansje dat hij krijgt, maakt hij af. En als hij ze niet afmaakt, dan komt de bal op de een of andere manier toch weer bij hem. Ik hoop dat zijn geluk nog lang mag blijven duren.'

Vanhaezebrouck kan niet anders dan dat beamen. 'Het is een sensatie. Echt. Toen hij die tweede van twintig meter tegen het net knalde, dacht ik echt: Wow, wat een fenomeen.'

Fenomeen Orban zelf blijft kalm in de storm. 'Ik zal wel veel berichtjes krijgen, maar die ga ik niet beantwoorden. Of ik populair ben? Ik weet het niet. Ik blijf gewoon hard werken. Je kunt wel zeggen dat het een heel mooie avond was. Het is de eerste keer dat ik drie doelpunten maak in Europa, maar ik ben nu eenmaal een aanvaller. Het is mijn werk om te scoren. Ik verleg de focus al meteen naar de wedstrijd tegen Eupen.'

En op mogelijk de volgende demonstratie van de scoringsdrift van de aanvaller die in augustus 2022 voor een ton het Nigeriaanse FC Bison had verruild voor Stabaek. En van de jonge Nigeriaan die binnen enkele maanden al een straat in Gent naar zich genoemd krijgt. Want dat verzoek deed zijn club woensdag aan de burgemeester na de recordavond in Istanbul.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.