'De nieuwe Guardiola' en de Rijkaard-formule: positie Koeman veelbesproken

Reacties

Barcelona heeft zijn toekomstige trainer al in huis. Dat is althans de mening van Lluís Fernández Alá, een van de kandidaten voor de presidentsverkiezing van begin volgend jaar. De zakenman noemt Francisco Javier García Pimienta, coach van het B-elftal, zijn beoogde trainer en vergelijkt hem zelfs met Pep Guardiola.

'De nieuwe Guardiola' en de Rijkaard-formule: positie Koeman veelbesproken
© Pro Shots

'García Pimienta zal onze Guardiola zijn', liet Fernández donderdagavond aan duidelijkheid weinig te wensen over in gesprek met een lokaal radiostation. De man die zich na Joan Laporta en Víctor Font als derde kandidaat aanmeldde voor de presidentsverkiezing van 24 januari, gelooft heilig in de huidige trainer van Barça B, die ook een verleden heeft als (jeugd)speler in Camp Nou. 'Toen Valverde werd ontslagen, zou ik op García Pimienta hebben ingezet en nu zouden we hetzelfde doen als hij Koeman zou moeten vervangen.'

García Pimienta zou niet de eerste trainer zijn die via het B-elftal van Barcelona bij de hoofdmacht terechtkomt. In het verleden bewandelden meer (succesvolle) hoofdtrainers van de Catalanen die weg. Guardiola is van hen het bekendste voorbeeld, maar ook Luis Enrique deed tussen 2008 en 2011 ervaring op bij het tweede elftal voordat hij op eigen benen ging staan en in 2014 uiteindelijk hoofdtrainer werd van Barcelona. García Pimienta werkte in die periode al als jeugdtrainer bij de club en kent Barça dus door en door.

García Pimienta verlengde zijn contract bij Barça B in de zomer met een jaar tot medio 2021. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook voor andere belangrijke functies heeft Fernández iemand met het Barça-DNA op het oog. 'We hebben al een technisch secretaris. Hij werkt nu bij een andere club, hij is bekend en heeft het Barça-DNA.' Over de positie van Ronald Koeman doet de presidentskandidaat geen uitspraken, al lijkt het er dus op dat de oud-international mogelijk plaats moet maken voor 'de nieuwe Guardiola'. Andere kandidaten zien wel ruimte voor Koeman in hun plannen, zoals Laporta bijvoorbeeld. En Font acht een samenwerking met Xavi mogelijk.

Rijkaard
Ondertussen komt de positie van Koeman steeds verder onder druk te staan, nu Barcelona afgelopen week eerst van Cádiz verloor in La Liga (2-1) en vervolgens tegen Juventus ook zijn eerste nederlaag in de Champions League leed (0-3). Zo is het huidige 4-2-3-1-systeem voer voor discussie bij de Spaanse media, omdat Barça de laatste jaren altijd 4-3-3 speelde. Toch is er nog hoop voor Koeman. Ook Frank Rijkaard kende in het seizoen 2003/04 namelijk een moeizame start. Pas toen Edgar Davids in de winter kwam, ging het draaien.

Op een dergelijke formule moet Koeman nu hopen, schrijft Sport. Met de winterse transferperiode in aantocht staan Memphis Depay en Eric García vrijdagochtend maar weer eens op de covers van de grote sportkranten uit Barcelona. De Oranje-international en verdediger van Manchester City gelden nog altijd als de gewenste versterkingen, al is het de vraag wat er financieel mogelijk is. Mundo Deportivo noemt ook Georginio Wijnaldum. De international van Liverpool lijkt niet haalbaar, maar zou het middenveld wel van de juiste impuls voorzien.

De covers van vrijdag.
De covers van vrijdag.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.