De magische mistrap die Man Utd richting de Champions League-winst hielp

Reacties

Het seizoen 2007/08 was een frustrerend seizoen voor Paul Scholes, maar een met een prachtig einde. De middenvelder won met zijn ploeg de Champions League en had een behoorlijk aandeel in dat succes, door in de halve finale van het toernooi op wonderschone wijze de beslissende goal tegen Barcelona op zijn naam te schrijven. En dat terwijl Scholes de bal verkeerd raakte.

De magische mistrap die Man Utd richting de Champions League-winst hielp
© Pro Shots

'Voor mij is hij de beste centrale middenvelder van de afgelopen vijftien of twintig jaar.' Met mooie woorden bewees Xavi Hernández een bewonderaar te zijn van Scholes. 'Hij is spectaculair', vervolgde de Spanjaard zijn lofzang. 'Paul heeft alles: visie, techniek, kracht, de beslissende pass en doelpunten.' In het seizoen 2007/08 ontbrak het bij Scholes echter aan dat laatste. Hij scoorde in de tweede speelronde van het Premier League-seizoen, tijdens het 1-1 gelijkspel bij Portsmouth, maar stond vervolgens maandenlang droog. Liefst 257 dagen lang scoorde Scholes niet.

© Pro Shots

Er bestonden zeker oorzaken die hier mede schuld aan hadden. Zo stond Scholes ruim drie maanden buitenspel met een knieblessure en was hij, op zijn 33ste, niet langer de meest aanvallende middenvelder bij United. Maar toch: 25 wedstrijden op rij zonder doelpunt, dat zat Scholes niet lekker. Tegen het Barcelona van Frank Rijkaard, in de halve finale van de Champions League, moest er maar eens een punt achter de reeks gezet worden. En zo geschiedde.

Na het doelpuntloze gelijkspel in Camp Nou eiste Scholes de hoofdrol in de return op Old Trafford voor zichzelf op. De middenvelder kwam na slecht Spaans verdedigingswerk in balbezit en wist direct wat hij ging doen. Met bewonderaar Xavi als een van de getuigen op het veld controleerde Scholes de bal en haalde hij verwoestend uit. Victor Valdés was kansloos op het schot, dat met een geweldige curve richting de bovenhoek zweefde. Old Trafford ontplofte en dat gold zeker ook voor Scholes. Eindelijk, eindelijk was het weer eens raak. En hoe!

Barcelona slaagde er niet in om de goal van Scholes nog weg te poetsen en droop zodoende teleurgesteld af. United plaatste zich voor de finale, tegen Chelsea, en Sir Alex Ferguson beloofde zijn matchwinner direct een basisplaats. De man die de legendarische Champions League-finale tegen Bayern München vanwege een schorsing als toeschouwer had bekeken, deed in Moskou 87 minuten mee. Ryan Giggs kwam voor hem in het veld en United won de eindstrijd na strafschoppen.

De blijdschap was enorm bij Scholes, die met het uitschakelen van Barcelona een groot aandeel had geleverd in dit succes. Zijn mooiste doelpunt in het shirt van United? De middenvelder zelf heeft er zijn twijfels over. Ja, de bal viel mooi binnen. Absoluut. Maar zijn goal verliep niet helemaal zoals gepland. 'Het was een mistrap', vertelt Scholes aan de United Podcast. 'Ik raakte de bal verkeerd, hij gleed over de buitenkant van mijn voet.' Super-Scholes-fans zoals Xavi willen dit soort dingen liever niet horen. Zij zien in de beelden vooral magie in plaats van een mistrap.

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.