De Jong leidt Ajax in Alkmaar naar nipte zege op AZ

Ajax heeft zich weer genesteld op de eerste plaats van de Eredivisie. Siem de Jong was met twee treffers belangrijk tegen AZ, dat in degradatieproblemen blijft.

AZ was erop gebrand een goed resultaat neer te zetten tegen Ajax. Een overwinning op de Amsterdammers zou welkom zijn in de strijd tegen degradatie, maar ook helpen in de jacht op Europees voetbal. Want als PSV zich via de reguliere competitie plaatst voor de Champions League, dan is AZ als bekerfinalist verzekerd van een ticket voor de Europa League.

Dat mooie scenario kon na 22 minuten alweer worden opgeborgen. AZ incasseerde in een tijdsbestek van drie minuten twee doelpunten en kwam deze klap ondanks de vertoonde veerkracht niet meer te boven.

In de twintigste minuut maakte Siem de Jong gebruik van de ruimte die ontstond door het inzakken van valse rechtsbuiten Lasse Schöne. Na een fraaie pass van Toby Alderweireld dook de aanvoerder uit de rug van Nick Viergever in de ruimte om de score te openen.

Drie minuten later stond de 0-2 al op het scorebord. Daley Blind kreeg met enig fortuin de ruimte en tijd om met rechts AZ-doelman Alvaro Esteban te passeren. Voor de linksback was het zijn tweede competitietreffer in zijn carrière. De Alkmaarders ontsnapten voor rust aan een grotere achterstand toen De Jong de kruising raakte. Maar er was ook hoop voor de thuisploeg, omdat de defensie van Ajax ook een kwetsbare indruk achterliet.

Dat werd direct na rust onderstreept. De Amsterdamse defensie toonde weinig daadkracht na een Alkmaarse corner. Markus Henriksen profiteerde en bood AZ met zijn eerste treffer in Nederlandse dienst nieuwe hoop.

Die hoop leek een half uur voor tijd weer verdwenen. Doelman Esteban was kansloos nadat een vrije trap van De Jong door het hoofd van AZ-aanvaller Steven Berghuis van richting was veranderd.

Ajax liet na de genadeklap uit te delen, via onder anderen invaller Danny Hoesen. Dat dreigde problemen op te gaan leveren toen Jozy Altidore (weggestuurd door Adam Maher) een kwartier voor tijd de achterstand weer terugbracht tot één doelpunt. Maar verder dan de aansluitingstreffer kwam de thuisploeg niet, ook doordat Viergever tot tweemaal toe miste.

Ajax heroverde met de overwinning de koppositie op PSV, dat zaterdag na de 2-0 zege op RKC Waalwijk de leiding in de Eredivisie had overgenomen. AZ heeft hele andere dingen aan het hoofd. Door de nederlaag zijn de problemen er niet minder op geworden. AZ heeft nog steeds slechts één punt meer dan het op de zestiende plaats staande Roda JC.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.