De drie alternatieven voor De Jong bij Manchester United

Reacties

Frenkie de Jong geldt al wekenlang als topdoelwit van Manchester United, maar van progressie lijkt amper sprake. Hoewel trainer Erik ten Hag volgens de Britse boulevardpers bereid is tot de laatste dag van de transfermarkt te wachten op De Jong, worden er inmiddels ook alternatieven genoemd.

De drie alternatieven voor De Jong bij Manchester United
© Pro Shots

Volgens radiostation talkSPORT zijn Youri Tielemans (Leicester City) en Rúben Neves (Wolverhampton Wanderers) in beeld als potentiële versterkingen voor de as van het middenveld, indien De Jong toch onhaalbaar blijkt. De Manchester Evening News acht de komst van de twee middenvelders echter onrealistisch, omdat ze een ander profiel hebben dan De Jong. De regionale krant schuift Fabián Ruiz naar voren, al is niet duidelijk of Manchester United hem daadwerkelijk in het vizier heeft.

© Pro Shots

In een interview met de BBC vertelt Ten Hag dat hij momenteel al over goede middenvelders beschikt. Toch erkent hij de interesse in De Jong. 'Ik ben heel blij met Christian Eriksen, die het middenveld zal versterken. Maar ik denk dat het type speler dat jij beschrijft (De Jong, red.) nodig is voor de ploeg', zegt Ten Hag. 'Natuurlijk hebben we spelers die de rol kunnen invullen. Als we de juiste speler niet kunnen vinden, zullen we zelf een speler aanwijzen om zich op die positie te ontwikkelen.'

Met 'de juiste speler' doelt Ten Hag dus op iemand die voor het verdedigingsduo kan opereren als defensieve of centrale middenvelder. Het probleem is echter dat De Jong zich moeilijk laat vergelijken met een andere speler. Hij is het best aan de bal, niet zonder. De Jong is niet het slot achter de deur, maar de motor van Ten Hags op balbezit gebouwde speelstijl. Hij haalt de bal op bij de defensie en brengt die op eigen kracht naar voren. Spelers als Tielemans en Neves drukken normaliter dieper op het veld hun stempel.

De Jong heeft zelf aangegeven bij Barcelona te willen blijven. De clubleiding van Barcelona lijkt het, in ieder geval in het openbaar, niet helemaal eens over de vraag of de middenvelder verkocht moet worden. De onduidelijkheid dwingt Manchester United om alternatieven te overwegen. Uit de woorden van Ten Hag blijkt dat een van de eigen spelers omgeschoold zou kunnen worden, maar er zijn dus ook meerdere kandidaten beschikbaar bij andere clubs. 

Youri Tielemans

De 25-jarige Tielemans lijkt niet van plan om zijn contract bij Leicester City te verlengen. Daarom dreigt een transfervrij vertrek in de zomer van 2023. Om nog wat geld aan de Belg over te houden, doen The Foxes er goed aan deze zomer medewerking te verlenen aan een transfer. Brendan Rodgers, de trainer van Leicester, wil deze week om de tafel met zijn pupil. 'Ik ga een goed gesprek met hem voeren onder vier ogen, om erachter te komen hoe hij denkt', vertelde hij enkele dagen geleden. 

© Pro Shots

Rodgers kon niet zeggen of hij een transfervrij vertrek van Tielemans verwacht. 'Dat zou betekenen dat er geen acceptabel bod of helemaal geen bod is binnengekomen Dat is de realiteit.' Tielemans wordt al enige tijd in verband gebracht met Arsenal. Zondag stond hij nog dertig minuten op het veld in een oefenduel met OH Leuven (3-3), maar het is de vraag hoe vaak hij nog het shirt van Leicester zal dragen.

Rúben Neves

Nadat Wolverhampton Wanderers het seizoen op 22 mei afsloot tegen Liverpool, leek Neves de supporters vaarwel te zwaaien. 'Het enige wat ik je kan vertellen, is dat iedereen weet hoe voetbal in elkaar zit en hoe het leven van voetballers loopt. Onze carrières zijn heel kort en we moeten de kansen grijpen die voorbijkomen', zei hij toen. Met nog tweeënhalve week te gaan tot de seizoensopener tegen Leeds United speelt de Portugees echter nog steeds bij Wolves. Hij bereidt zich momenteel in Alicante voor op het nieuwe seizoen met de selectie van Wolverhampton.

© Pro Shots

Neves speelt meestal als defensieve middenvelder, maar staat erom bekend graag naar voren te komen. Hij is net als De Jong zuiver in de passing, wordt geroemd om zijn vermogen kansen te creëren en deinst er niet voor terug om van afstand te schieten. Gemiddeld genomen scoort hij dan ook wat vaker dan De Jong. In de Premier League vindt Neves gemiddeld iedere 761 minuten het doel, terwijl De Jong gemiddeld iedere 959 minuten scoort. Wel geeft De Jong vaker assists dan Neves (iedere 853 minuten om iedere 1426 minuten).

Fabián Ruiz

De linksbenige Ruiz is net als De Jong een veelzijdige speler. Hij opereert het vaakst als centrale middenvelder, maar heeft ook ervaring als controleur, aanvallende middenvelder en op beide flanken. De Spanjaard staat nog maar een jaar onder contract bij Napoli. Zijn passing, balcontrole en dribbels behoren tot zijn voornaamste kwaliteiten, waarmee zijn profiel misschien nog wel het meest lijkt op dat van De Jong. Net als de Nederlander weet Ruiz zich goed onder druk van de tegenstander uit te spelen. Bijkomend voordeel: vanwege zijn korte resterende contractduur vraagt Napoli naar verluidt 'slechts' dertig miljoen euro. Daarmee kost hij minder dan de helft van De Jong. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.