De Boer probeert negatief unicum te voorkomen tegen Spanje

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duiken we in de statistieken. Deze keer aandacht voor het vriendschappelijke treffen met Spanje van woensdagavond.

De Boer probeert negatief unicum te voorkomen tegen Spanje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 1
Spanje
Spanje

• Voor Oranje is deze wedstrijd een generale repetitie voor de afsluitende Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina (zondag) en Polen (volgende week woensdag). Het kan nog alle kanten op in de spannende groep A1.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 1 UEFA Nations League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
6
3
3
0
7-2
+5
12
2
Nederland
6
3
2
1
7-4
+3
11
3
Polen
6
2
1
3
6-6
0
7
4
Bosnië-Herzegovina
6
0
2
4
3-11
-8
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

• Toch is ook de confrontatie tegen Spanje niet alleen om des keizers baard. Om volgende maand groepshoofd te zijn bij de loting voor de WK-kwalificatie moet Oranje bij de tien hoogst geplaatste Europese landen op de FIFA-ranking staan. Nederland staat nu tiende op de geschoonde lijst, met een kleine marge op Zwitserland.

• Het wordt de dertiende keer dat Nederland en Spanje tegenover elkaar staan en de eerste keer sinds 31 maart 2015. Destijds zegevierde Oranje met 2-0 door treffers van Stefan de Vrij en Davy Klaassen. Het was een zeldzaam lichtpuntje in een donkere periode.

Dankzij die overwinning heeft Nederland een positieve balans in duels met Spanje. Oranje won zes keer, ging vijfmaal onderuit en één keer was een remise het eindresultaat.

• Frank de Boer bleef in zijn eerste drie interlands als Oranje-bondscoach zonder zege. Tegen Bosnië-Herzegovina (0-0) en Italië (1-1) werd gelijkgespeeld in Nations League-verband en de vriendschappelijke ontmoeting met Mexico ging met 0-1 verloren.

• Overigens kan De Boer een negatief unicum bereiken zonder overwinning op Spanje. In dat geval is hij de eerste Oranje-bondscoach die zegeloos blijft in zijn eerste vier interlands. We hebben gekeken naar alle keuzeheren sinds Elek Schwartz, die als eerste trainer zelf zijn selectie en opstelling mocht bepalen. Vooral de keuzecommissie had een flinke vinger in de pap.

Uit deze tabel wordt duidelijk dat Ernst Happel en George Knobel de enige Oranje-bondscoaches zijn die zegevierden in hun eerste vier interlands:

Bondscoach Zeges in eerste vier interlands
Ernst Happel 4
George Knobel 4
Leo Beenhakker 3
Jan Zwartkruis 3
Elek Schwartz 3
Louis van Gaal 2
Bert van Marwijk 2
Marco van Basten 2
Rinus Michels 2
Thijs Libregts 2
Kees Rijvers 2
Frantisek Fadrhonc 2
Georg Kessler 2
Denis Neville 2
Ronald Koeman 1
Dick Advocaat 1
Danny Blind 1
Guus Hiddink 1
Frank Rijkaard 1

• Memphis Depay staat op negentien interlandgoals, maar de aanvaller van Olympique Lyon hikt al een tijdje tegen zijn twintigste Oranje-treffer aan. Sinds zijn twee goals tegen Noord-Ierland op 10 oktober 2019 staat Memphis droog in het Nederlands elftal. Tegen zowel Estland, Polen, Italië (twee keer) en Mexico scoorde de aanvaller niet.

• Voor Klaassen lonkt een rentree in Oranje. De middenvelder van Ajax werkte op 10 oktober 2017 zijn voorlopig laatste van zestien interlands af. Op die dag werd Zweden met 2-0 verslagen, maar werd tevens duidelijk dat Nederland het WK 2018 zou missen.

• Twee jubilea zijn aanstaande. Frenkie de Jong kan zijn twintigste interland spelen en voor Luuk de Jong kan het zijn dertigste optreden in het Nederlands elftal worden.

• Marco Bizot en Joël Drommel zijn de enige spelers in het keurkorps van De Boer die nimmer een cap veroverden. Voor Bizot gaat dat veranderen: de AZ-doelman heeft een basisplaats tegen Spanje.

Tijdens de warming-up zullen de spelers van Oranje een badge met de boodschap #OneLove op het shirt dragen. OneLove is de naam van de campagne waarmee de KNVB, samen met de overheid, racisme en discriminatie een halt wil toeroepen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.