De Boer baalt van slordig Oranje: 'Vijf honderd-procent-kansen gemist'

Bondscoach Frank de Boer wijt de teleurstellende remise tegen Bosnië-Herzegovina (0-0) vooral aan de gemiste kansen van zijn ploeg. 'We waren vanavond niet in topvorm.'

Bosnië-Herzegovina
0 - 0

'Bosnië speelde heel gegroepeerd, dan is het moeilijk om erdoorheen te komen', begon De Boer in gesprek met de NOS. 'Ik vond dat we heel goed startten, met name aan de rechterkant. Denzel Dumfries had daar continu dreiging, daar hadden we misschien beter mee om kunnen gaan, maar de ruimte lag daar en die hebben we goed gezocht.'

Aanvoerder Virgil van Dijk was erg kritisch over het spel voor rust, De Boer was genuanceerder. 'We hadden een paar goede momenten in de eerste helft, maar het was te weinig. We gaven eigenlijk niets weg en kregen drie halve kansjes en één grote voor Stefan de Vrij, maar je wil meer creëren. Ik kan niet zeggen dat het baltempo te laag was, want het is verschrikkelijk lastig tegen zo'n gegroepeerd team', aldus de bondscoach.

'Ook de tweede helft begonnen we goed, maar daarna was er weer een mindere periode. Toen Steven Berghuis erin kwam, kwam er wat meer schwung. Toen hebben we nog drie à vier grote kansen gecreëerd. Die moet je gewoon maken. Op dit niveau moet je zulke kansen afmaken. Vier grote kansen in één helft, daar had ik van tevoren voor getekend', zegt De Boer.

De trainer verraste vooraf door Berghuis, die prima speelde tegen Mexico, op de bank te laten beginnen. Hij viel pas halverwege de tweede helft in. De Boer werd gevraagd of hij daar spijt van had. 'Misschien wel, Berghuis heeft het opnieuw heel goed gedaan, maar ik denk dat mijn wedstrijdplan te rechtvaardigen was. Steven heeft wel laten zien dat ik ook een andere keuze had kunnen maken.'

De Boer beleeft zo geen lekkere start als bondscoach. Twee interlands, één punt en nul doelpunten gemaakt. Hij stak de hand dan ook in eigen boezem. 'Ik moet altijd eerst naar mezelf kijken, in eerste instantie is het mij aan te rekenen. Daarnaast moeten we als ploeg ook in de spiegel kijken: als je vijf honderd-procent-kansen krijgt, moet je er één maken. Dat is de wet van het topvoetbal. Dat hebben we verzuimd en dat moet beter.'

De bondscoach vindt het geen schande dat Oranje niet wist te winnen van Bosnië, dat niet eens met zijn sterkste elftal speelde. 'Natuurlijk waren we hier graag met een overwinning weggegaan, maar iedereen denkt maar dat we heel makkelijk over Bosnië heenlopen. Volgens mij hebben ze uit tegen Italië met 1-1 gelijkgespeeld. Het is geen team dat je zomaar wegspeelt. Ze hebben allemaal jongens die bij grote clubs in het buitenland spelen. Als je hier wil winnen moet je in topvorm zijn, dat waren we vanavond niet, anders had je die kansen wel afgemaakt.'