Crystal Palace haalt uit en maakt feestavond Hodgson compleet

In de strijd tegen degradatie uit de Premier League heeft Crystal Palace een cruciale en ruime overwinning geboekt. Leicester City leek zich op eigen veld terug te knokken na een onverdiende achterstand, maar moest uiteindelijk tóch het hoofd buigen. De bezoekers gaven manager Roy Hodgson daarmee een passend cadeau op een feestelijke avond.

Leicester City
1 - 4
Crystal Palace

De aandacht ging voorafgaand aan de wedstrijd in het King Power Stadium namelijk al uit naar Hodgson, die een record pakte. Met zijn 71 jaar en 199 dagen is hij nu de oudste manager ooit in de Premier League. Hij nam het record zaterdag over van de in 2009 overleden Sir Bobby Robson. Hodgson is inmiddels aan zijn 22ste klus, in een carrière die in 1976 (!) begon bij Halmstads BK uit Zweden.

'Het is mooi om in één adem genoemd te worden met mannen als Robson en Sir Alex Ferguson, al geloof ik niet dat ik net zoveel bereikt als die twee', sprak de nieuwe recordhouder voor de wedstrijd nog. 'Ik prijs me gelukkig met dit beroep en denk nog absoluut niet aan stoppen. Ik heb een diepe passie voor het spelletje. Elke dag sta ik op en realiseer ik me dat ik geluk heb, hopelijk straalt dat geluk ook af op Crystal Palace.'

Met linksback Patrick van Aanholt uiteraard in de basis en Jairo Riedewald weer eens op de bank had Crystal Palace over geluk inderdaad niet te klagen. Het was voor rust de onderliggende partij en had mazzel dat de thuisploeg niet tot scoren kwam, waarna The Eagles vijf minuten voor de pauze plotseling zelf scoorden. James McArthur schoot van afstand, maar Michy Batshuayi stond in de baan van het schot. Uit een reflex stak de Belg zijn rechterbeen uit, waarna de bal via zijn knie in het doel verdween. Het was voor hem zijn eerste goal voor zijn nieuwe club.

Na rust was het geluk voor Crystal Palace nog niet op, al kon de gelijkmaker niet worden voorkomen. Uit een corner bleef de bal maar hangen in het strafschopgebied, totdat de bal voor de voeten van Jonny Evans kwam. De verdediger haalde van dichtbij overtuigend uit: 1-1. Dat bleek niet de aanzet tot een comeback van Leicester, want het was Crystal Palace dat de winst pakte. De 1-2 viel uit een voorzet van McArthur, die bij de tweede paal door Wilfried Zaha achter Kasper Schmeichel binnen werd gevolleerd.

Tien minuten voor tijd volgde de beslissing, dit keer was doelpuntenmaker Evans de schlemiel. Hij bracht Palace-aanvaller Jeffrey Schlupp in de zestien ten val, Luka Milivojevic benutte de strafschop koeltjes. Daarmee waren de belangrijke drie punten binnen voor Van Aanholt en consorten, al bepaalde Zaha in de dying seconds de eindstand nog op 1-4. Het gat met de degradatiestreep was tot zaterdag slechts drie punten, nu hebben de Londenaren even wat meer lucht. Leicester moet nog altijd naar beneden kijken.