Record voor 'stokoude' Hodgson: zeventigers (en een negentiger) op de bank

Reacties

Roy Hodgson wordt zaterdag de oudste Premier League-manager aller tijden. Voor VI aanleiding om een aantal geroutineerde coaches uit heden en verleden over het voetlicht te brengen.

Record voor 'stokoude' Hodgson: zeventigers (en een negentiger) op de bank

Roy Hodgson
71 jaar en 199 dagen telt de ex-bondscoach van Engeland zaterdag wanneer hij met Crystal Palace op Leicester City stuit. Het is bijna niet voor te stellen, maar Hodgson begon zijn trainersloopbaan al in 1976, het jaar waarin Tsjechoslowakije de Europese titel veroverde. Dat deed hij bij het Zweedse Halmstad. De Engelsman diende tal van broodheren, waaronder Internazionale en Liverpool. Als bondscoach van The Three Lions faalde hij op het WK 2014 (uitschakeling in groepsfase) en EK 2016 (eliminatie in achtste finale tegen IJsland).

Als bondscoach van Zwitserland tijdens het WK 1994.
Als bondscoach van Zwitserland tijdens het WK 1994.

Bobby Robson
Hodgson neemt het record over van Bobby Robson, die 71 jaar en 191 dagen telde bij zijn laatste wedstrijd in dienst van Newcastle United in 2004. Onder de in 2009 overleden gentleman bivakkeerden The Magpies jarenlang in de subtop. Eerder was Robson verbonden aan onder meer PSV en Barcelona. Zijn grote doorbraak beleefde hij bij Ipswich Town.

Otto Rehhagel
Nog altijd is Otto Rehhagel de oudste WK-bondscoach. Met zijn 71 jaar verbeterde hij in 2010 in dienst van Griekenland het record van Cesare Maldini uit 2002. Rehhagel werd in 2004 onsterfelijk door de Grieken naar de Europese titel te leiden. Daarvoor had hij zijn sporen al ruimschoots verdiend in de Bundesliga. Het absolute hoogtepunt? De landstitel met promovendus 1. FC Kaiserslautern in 1997/98.

Foppe de Haan
De oudste Eredivisie-trainer aller tijden is Foppe de Haan, die in het seizoen 2015/16 als troubleshooter werd ingehuurd door SC Heerenveen. Op de laatste speeldag van dat seizoen was hij niet ver verwijderd van zijn 73ste verjaardag. Onder De Haan groeide SC Heerenveen twee decennia eerder uit tot een vaste subtopbewoner. In 2000/01 mochten de Friezen zelfs meedansen op het miljoenenbal.

Dick Advocaat
Dick Advocaat doet een dappere poging om het record van De Haan te benaderen. De Hagenaar, die thans voor FC Utrecht werkt, vierde in september zijn 71ste verjaardag. Sinds het voorjaar van 2017 is Advocaat al de oudste Oranje-bondscoach aller tijden.

Luis Aragonés
Hoofdprijzen veroveren blijkt vaak lastig voor trainers op zeer hoge leeftijd, maar uitzonderingen bestaan altijd. In zijn laatste maand als zestiger loodste Aragonés de Spaanse nationale ploeg naar de Europese titel van 2008. Als aftrap van een magische periode voor La Selección. Aragonés verkaste vervolgens naar Turkije voor een (mislukt) avontuur bij Fenerbahçe.

Mircea Lucescu
In quizvragen over trainers met de meeste Champions League-wedstrijden wordt deze Roemeen vaak over het hoofd gezien. In 2015 werd Lucescu na de usual suspects Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsène Wenger en José Mourinho pas de vijfde oefenmeester met honderd duels in de elitecompetitie op zijn cv. Eerder deze maand stapte de 73-jarige Lucescu op als bondscoach van Turkije. Zijn zoon Razvan is momenteel trainer van PAOK Saloniki.

Ivor Powell
Al deze zeventigers zijn jonkies in vergelijking met Ivor Powell, die in 2010 op 93-jarige leeftijd zijn afscheid aankondigde. Het Guiness Book of World Records riep de meervoudig Welsh international uit tot de oudste trainer aller tijden. In zijn laatste decennia in het vak stond Powell voor de groep van de spelers van de universiteit van Bath. Team Bath nam in 2002 deel aan het hoofdtoernooi van de strijd om de FA Cup.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.