Counterend Roma legt Atalanta na bliksemstart op de pijnbank

AS Roma heeft Atalanta Bergamo zaterdagmiddag een forse nederlaag toegebracht. De formatie van José Mourinho legde al in de eerste minuut van het duel de basis voor de verrassende overwinning in Bergamo.

Atalanta Bergamo
1 - 4
AS Roma
AS Roma

Roma wist al binnen een minuut aan de leiding te komen in het Gewiss Stadium. Na een combinatie met Nicolò Zaniolo worstelde Tammy Abraham zich langs een aantal Atalanta-spelers en via de inglijdende Hans Hateboer ging de bal met een carambole over keeper Juan Musso. Bij Atalanta waren er protesten omdat Abraham Berat Djimsiti vasthield op weg naar het doel, maar de vroege goal werd goedgekeurd.

Atalanta, met Hateboer en Marten de Roon in de basis, probeerde na de snelle achterstand het spel te maken en voerde ook het tempo op, maar gevaarlijk werd de thuisploeg nauwelijks voor het doel van Rui Patrício. Aan de andere kant kwam Roma, met Rick Karsdorp in de basis, via een counter op 0-2. Zaniolo maakte met een schuiver zijn eerste Serie A-goal na zijn tweede zware blessure.

Atalanta, dat in augustus 2017 voor het laatst onderuit ging tegen Roma, kwam nog voor rust terug in de wedstrijd door invaller Luis Muriel. De Colombiaanse spits zag zijn schot van richting veranderd worden waardoor Patrício werd verrast: 1-2. Het doelpunt van Muriel was de honderdste voor Atalanta in 2021. La Dea volgt Internazionale naar de Club van 100 Serie A-goals in dit kalenderjaar. Een knappe prestatie: sinds 1950 wist namelijk geen enkele Serie A-club de grens van honderd goals in één jaar te doorbreken.

Halverwege de tweede helft leek doelpunt 101 van Atalanta te volgen, maar een kopbal van spits Duván Zapata werd door José Luis Palomino in buitenspelpositie bij de tweede paal binnen gewerkt. Niet lang na de afgekeurde goal was het wel reglementair raak aan de andere kant. Chris Smalling tikte uit een vrije trap van Jordan Veretout de 1-3 binnen. Tien minuten later bepaalde Abraham met een geplaatst schot in het strafschopgebied de eindstand op 1-4. Teun Koopmeiners bleef de hele wedstrijd op de bank bij de thuisploeg, die daardoor pas op de plaats maakt in de titelrace in de Serie A.