Conte kan na midweekse tirade weer lachen: ook Spurs zet Leeds voor schut

Tottenham Hotspur heeft zaterdag op Elland Road hard uitgehaald tegen Leeds United. Drie dagen nadat Antonio Conte leegliep na de nederlaag tegen Burnley, had hij alle reden tot optimisme na de ontmoeting met zijn nog meer geplaagde collega Marcelo Bielsa.

Leeds United
0 - 4
Tottenham Hotspur

Conte leek woensdagavond na de vierde nederlaag in vijf competitieduels openlijk te twijfelen over zijn toekomst bij Spurs, maar zal na de ruime overwinning in Leeds weer wat optimistischer gestemd zijn. Tottenham was na een half uur spelen klaar met het zwalkende Leeds, dat woensdag met 6-0 verloor bij Liverpool.

Met Steven Bergwijn op de bank kwamen de bezoekers uit Londen na tien minuten op voorsprong. Rechtsback Matt Doherty kwam mee naar voren en rondde een afgemeten voorzet van linksback Ryan Sessegnon bekwaam af.

Vijf minuten later was Doherty opnieuw belangrijk voor Tottenham. Dit keer was de Ier de aangever bij de 0-2 van Dejan Kusulevski. De Zweedse aanvaller ontving de bal in de zestienmeter en schoot met links in de korte hoek raak.

Na een klein half uur spelen gooide Harry Kane de wedstrijd al in het slot. Op aangeven van Pierre-Emile Højbjerg volleerde spits de 0-3 langs Leeds-doelman Ilan Meslier. De Fransman werd in de voorgaande vier duels van Leeds al zestien keer gepasseerd. Het was tegen Tottenham ook de vierde keer dit seizoen dat Leeds bij rust tegen een achterstand van drie doelpunten aankeek.

Nederlandse inbreng
Pascal Struijk kende geen gelukkig optreden en werd door Bielsa in de rust gewisseld. De Argentijn zag dat het na rust niet veel beter ging bij zijn ploeg, maar na de hervatting vonden Doherty en Heung-Min Son Meslier op weg naar een grotere voorsprong. Bij Spurs kwam Bergwijn in de slotfase nog binnen de lijnen.

Even daarvoor had Stuart Dallas een uitgelezen kans om tot scoren te komen voor Leeds. De Noord-Ier zag Hugo Lloris al klungelend ver uit zijn doel komen, passeerde de Fransman en ging op een open doel af. De besluiteloze Dallas zag zijn schot echter gekraakt worden door de inkomende Ben Davies.

De actie was typerend voor de huidige vorm van Leeds, dat Spurs een flinke boost aan zelfvertrouwen gaf. Vlak voor tijd bepaalde Son, na een geweldige pass van Kane, de eindstand op 0-4 voor Tottenham. Het duo schreef met dat doelpunt Premier League-geschiedenis.