Comeback Atlético zet streep door Clásico na voetbalgevecht met Barça

Reacties

Barcelona is er donderdagavond niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de strijd om de Spaanse Super Cup. De halve finale tegen Atlético Madrid stond bol van allerlei incidenten, en dan vooral enkele door de VAR afgekeurde goals. Dat Atlético uiteindelijk met 2-3 won, betekent dat de landskampioen (Barcelona) en de bekerwinnaar (Valencia) allebei niet in de finale staan.

Comeback Atlético zet streep door Clásico na voetbalgevecht met Barça
© Pro Shots

Real Madrid had zich woensdag ten koste van Valencia als eerste club al geplaatst voor de eindstrijd van de Spaanse Super Cup, die deze week wordt afgewerkt in Saoedi-Arabië en voor het eerst een toernooi van vier clubs (de topvier uit La Liga van afgelopen seizoen) is. Dat leidde tot de nodige kritiek van fans, die op niet allemaal even blij waren met de verre en dure trip naar het Midden-Oosten. En ook Barça-trainer Ernesto Valverde was niet bepaald te spreken over het nieuwe format.

Aan het voetbalgevecht dat Barça en Atlético er donderdagavond van maakten, viel echter weinig op af te dingen. Met Frenkie de Jong in de basis domineerden de Catalanen zoals verwacht, waarbij het balbezit in de eerste helft boekdelen sprak: 74,9 procent. Jan Oblak bleek echter telkens een sta-in-de-weg als zijn defensie een gaatje liet vallen. Lionel Messi stuitte op de Sloveen na een geweldige solo en Antoine Griezmann legde het af in een één-tegen-één-situatie.

Halverwege stond het daardoor nog 0-0. Maar daar kwam al snel verandering in toen João Félix, door Marca net als Luuk de Jong in het flopelftal van de eerste seizoenshelft gezet, vlak na rust een aanval opzette en Barcelona in het hart werd getroffen. Ángel Correa tikte bal in een keer door naar Koke, die ontsnapt was aan de aandacht van de Catalaanse defensie (met Samuel Umtiti centraal achterin weer naast Gerard Piqué). Doelman Neto kon ook niets meer uitrichten: 0-1.

Lionel Messi schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker. Even later werd zijn tweede goal van de avond afgekeurd wegens hands.
© Pro Shots
Lionel Messi schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker. Even later werd zijn tweede goal van de avond afgekeurd wegens hands.

Barcelona sloeg echter razendsnel terug en richtte zich aan de hand van Messi op. Nadat Luis Suárez de bal met de borst had klaargelegd, vond de Argentijn in de kleine ruimte de tijd om uit te halen en Oblak te passeren. Enkele minuten later leek Messi ook al de 2-1 te maken, maar zijn goal werd afgekeurd door de VAR wegens hands. Het bleek uitstel van executie, want Griezmann maakte er niet veel later alsnog 2-1 van nadat Oblak nog miraculeus had gered op een kopbal van Suárez.

Barcelona leek daarmee op weg naar de finale, zeker toen Gerard Piqué de 3-1 op het scorebord dacht te zetten na een geweldig uitgevoerde vrije trap door Messi en Arturo Vidal. De VAR zag echter buitenspel en dat gaf Atlético de kans op een comeback. Die kwam er ook. Tien minuten voor tijd maakte Álvaro Morata vanaf de stip gelijk na een overtreding van Neto. Vier minuten voor tijd was de sensatie compleet toen Correa doorbrak, Neto passeerde en Atlético de zege schonk: 2-3.

Daardoor krijgen we geen Clásico maar een Madrileense derby in de finale om de Supercopa de España, die zondag wordt afgewerkt. Voor zowel Real als Atlético is het een kans weer een prijs te pakken na een jaar zonder eremetaal. De Koninklijke won geen prijs meer sinds 2018, het jaar van de laatste Champions League-eindzege. De ploeg van trainer Diego Simeone won dat jaar de Europa League en de Europese Super Cup. De Rojiblancos hadden al sinds april 2016 niet meer van Barcelona gewonnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer Atlético Madrid
Meer over Atlético Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.