Waarom Real, Barça, Atlético en Valencia blij zijn met de 'ongewenste' Supercopa

Reacties

De supporters lopen er totaal niet warm voor, maar het toernooi om de Spaanse Super Cup in Saoedi-Arabië is om een heel andere reden nu al een ongelooflijk succes voor de vier deelnemers.

Waarom Real, Barça, Atlético en Valencia blij zijn met de 'ongewenste' Supercopa
© Pro Shots

Voor het eerst wordt er deze week in toernooivorm om de Supercopa de España gestreden. Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid en Valencia reizen deze week naar het Midden-Oosten, waar de twee laatstgenoemde ploegen woensdagavond om het eerste finaleticket strijden. Een dag later nemen Barcelona en Atlético het tegen elkaar op voor het tweede plaatsbewijs voor de eindstrijd, die aankomende zondag wordt afgewerkt.

De drie wedstrijden worden gespeeld in het King Abdullah Sports City Stadium in Jeddah en het is maar de vraag hoe gevuld de tribunes tijdens de duels zullen zijn. Heel veel supporters zullen er in ieder geval niet meereizen vanuit Spanje. Afgelopen vrijdag werd al bekend dat Atlético Madrid maar vijftig aanvragen had ontvangen en dat de hoofdstedelingen hebben besloten om de kaartjes voor het treffen met Barcelona én de mogelijke finale gratis weg te geven.

Valencia is nog minder tickets kwijtgeraakt. Volgens Mundo Deportivo zijn slechts dertig supporters van de werkgever van Jasper Cillessen van plan om Valencia in Saoedi-Arabië te ondersteunen. In totaal zou slechts negen procent van het aantal beschikbare kaarten van de hand gedaan zijn door de vier deelnemers. Het is duidelijk dat de clubs niet rijk gaan worden van de ticketverkoop, maar de portemonnees zullen toch flink gevuld worden. Dat is natuurlijk ook direct de hoofdreden dat er naar Saoedi-Arabië wordt afgereisd.

'Het regent geld in Jeddah', schrijft Marca. De Spaanse sportkrant heeft begrepen dat de vier deelnemers een bedrag van liefst 8,9 miljoen euro ontvangen. De twee finalisten zien dat bedrag zelfs oplopen tot 12 miljoen euro. De Spaanse voetbalbond RFEF ontvangt ook nog een behoorlijke gage en brengt het totaalbedrag aan inkomsten voor het Spaanse voetbal op bijna 50 miljoen euro.

Het verschil met het oude format is enorm. Voorheen was de strijd om de Supercopa de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen, net zoals bijvoorbeeld het geval is in Nederland met de Johan Cruijff Schaal. De inkomsten werden toen alleen uit kaartverkoop en uitzendrechten gehaald. Zelfs in het beste geval, met Real of Barcelona in de eindstrijd, verdienden de finalisten toen niet meer dan drie miljoen euro. Het toernooi in Saoedi-Arabië wordt door de clubs daarom met veel enthousiasme begroet. Nu de supporters nog. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.