Colombia klopt Ivoorkust en nadert laatste zestien

Colombia is al bijna zeker van een plek in de volgende ronde na een spectaculaire 2-1 overwinning op Ivoorkust. Beide partijen waren gelijkwaardig, maar de Zuid-Amerikanen sprongen het meest zorgvuldig met hun kansen om.

Colombia en Ivoorkust zijn twee elftallen waarbij de kwaliteiten vooral op het middenveld en in de aanval liggen. Dat bleek ook in Brasília. Colombia speelde in de openingsfase fris en onbevangen en was door de aanwezigheid van snelle aanvalsspelers als Victor Ibarbo en Juan Cuadrado net als tegen Griekenland (3-0) vaak gevaarlijk.

Dreiging
Zo'n counter leverde in de 31ste minuut een gigantische mogelijkheid op. James Rodríguez zette vanaf links laag voor op Teofilo Gutiérrez, die de kans door middel van enorm geklungel volledig om zeep hielp. Door de constante Colombiaanse dreiging in de tegenaanval hinkte Ivoorkust duidelijk op twee gedachten. De Afrikanen, die al met 2-1 van Japan wonnen, probeerden de wedstrijd onder controle krijgen, maar durfden daarbij niet met veel ruimte in de rug te spelen. Daardoor ontstonden er halverwege de eerste helft telkens flinke gaten op het middenveld, wat weer gunstig was voor de snelle spelers van Colombia. Tot kansen leidde het niet.

David Ospina stompt de bal weg en ziet hoe Mario Yepes (links) voorkomt dat Wilfried Bony zich in het strijdgewoel kan mengen.

In de slotfase van het eerste bedrijf kreeg Ivoorkust grip op de wedstrijd. Het leidde tot een aantal aardige schietkansen, waarbij Gervinho en Wilfried Bony het gevaarlijkst waren. De grootste mogelijkheid was voor Bony, maar de ex-speler van Vitesse, die weer de voorkeur had gekregen boven Didier Drogba, maaide volledig langs de bal.

Spektakel
Na rust barstte het spektakel los. Ivoorkust kreeg in de 56ste en 58ste minuut mogelijkheden via Bony en Max Gradel, maar zette geen van beiden om in een doelpunt. Direct daarna was Colombia gevaarlijk via Cuadrado. Het Barcelona-doelwit stuurde Arthur Boka met een prachtige individuele actie het bos in en haalde uit lastige hoek uit, waarna doelman Boubacar Barry redde met behulp van de paal. Drie minuten later moest Barry zich alsnog gewonnen geven op een kopbal van Rodríguez na een corner van Cuadrado.

Met de ingevallen Drogba en Salomon Kalou ging Ivoorkust daarna met man en macht op zoek naar de gelijkmaker, maar het kreeg het deksel op de neus na dom balverlies van Serey Dié. Gutiérrez pikte de bal op en legde af op invaller Juan Quintero, die de bal in de verre hoek achter Barry plaatste. Ivoorkust zat echter niet bij de pakken neer en knokte zich in de 67ste minuut terug in de wedstrijd. Gervinho verschalkte Ospina na een geweldige dribbel, waarbij hij drie spelers zijn hielen liet zien.

Slordig
Ivoorkust zocht na die treffer van Gervinho massaal de aanval en liep Colombia onder de voet. De Afrikanen gingen echter slordig om met de kansen die ze creëerden. De grootste was voor Kalou, die slechts een rollertje afleverde toen hij de hoek voor het uitkiezen had. Quintero was zelfs nog dichter bij een derde Colombiaanse goal met een poging van liefst veertig meter.

Colombia is door de overwinning zo goed als zeker van een plek bij de laatste zestien. Bij een gelijkspel tussen Griekenland en Japan (aftrap 00.00 uur) zijn de Zuid-Amerikanen, die nog tegen Japan moeten, al verder. Ivoorkust, dat nog tegen Griekenland moet,  heeft alles ook nog in eigen hand.