Coëfficiëntengeluk lacht Nederland toe na stunt Atalanta

Reacties

De stunt van Atalanta Bergamo in de Champions League is ook meteen erg goed nieuws voor Nederland. Door de winst van de Italianen is Shakhtar Donetsk immers uitgeschakeld in de Champions League en krijgt Oekraïne als concurrent van Nederland op de coëfficiëntenranglijst geen vol bonuspunt mee.

Coëfficiëntengeluk lacht Nederland toe na stunt Atalanta
© Pro Shots

Shakhtar had, gekeken naar de uitslag bij Dinamo Zagreb – Manchester City (1-4) in eigen huis aan een punt tegen Atalanta voldoende om door te gaan richting de knock-outfase van het elitetoernooi, maar de CL-debutant stuntte met een 0-3 zege in Oekraïne. Daardoor loopt Shakhtar in totaal vijf bonuspunten mis. Dat krijgt een ploeg bij het overleven van de groepsfase en het bereiken van de achtste finale van de Champions League.

De vijf punten die Shakhtar had kunnen verdienen moesten nog gedeeld worden door het aantal teams dat Oekraïne voor dit seizoen afvaardigde, waardoor Oekraïne er via een goed resultaat voor Shakhtar een vol punt bij had gekregen op de coëfficiëntenranglijst. In dat geval was Oekraïne erg dicht bij Nederland gekomen op de UEFA-lijst (zie onderaan), zeker gezien de huidige situatie van de Nederlandse clubs.

Feyenoord heeft een klein wonder nodig om door te komen in de Europa League, terwijl PSV al is uitgeschakeld. AZ en Ajax zijn wel zeker van een vervolg in de Europa League, maar door de nederlaag van Ajax tegen Valencia liepen ook de Amsterdammers net als Shakhtar vijf bonuspunten mis.

De kans is klein dat Nederland na de winterstop met drie clubs actief is in Europa. Oekraïne heeft met Shakhtar één team dat zeker is van Europees voetbal in het nieuwe jaar, Dinamo Kiev is nog niet zeker van plaatsing voor de volgende ronde, maar heeft dat resultaat wel in eigen hand. Voor FC Oleksandriya zit het Europese avontuur er na de komende wedstrijd op voor dit seizoen.

Nederland doet er goed aan om dit seizoen zijn plek in de toptien van de coëfficiëntenranglijst te behouden. In dat geval is de Eredivisie-kampioen van het seizoen 2020/21 verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League.


De stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst na het duel van Shakhtar Donetsk

Land 2019/20 Totaal Teams actief
8. België 6.600 36.900 3/5
9. Nederland 8.600 34.950 4/5
10. Oekraïne 4.400 33.300 3/5
11. Turkije 3.800 32.400 4/5
12. Oostenrijk 4.400 31.525 3/5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.