CL-sprookje De Roon en Hateboer: debutant Atalanta naar knock-outfase

Reacties

Het Champions League-wonder van Atalanta Bergamo heeft zich woensdagavond voltrokken. De club van Marten de Roon en Hans Hateboer leek na de eerste duels kansloos in Groep C, maar heeft zich op de laatste speeldag via een ontsnapping geplaatst voor de achtste finale. En dat tijdens de allereerste CL-deelname uit de clubgeschiedenis.

CL-sprookje De Roon en Hateboer: debutant Atalanta naar knock-outfase
© Pro Shots
Dinamo Zagreb
Dinamo Zagreb
1 - 4
Manchester City
Manchester City

De plaatsing van Atalanta kwam zeker ook door de nederlaag van Dinamo tegen City. De Engelsen wisten zich voorafgaand aan de laatste speelronde al verzekerd van de groepswinst, dus besloot manager Pep Guardiola om vaste krachten als Kyle Walker, Raheem Sterling, Kevin De Bruyne en keeper Ederson rust te geven. Het gemis van die vedettes leek zich al vroeg te wreken, toen het op een stunt jagende Dinamo op voorsprong kwam. Na een afgemeten dieptebal van Damian Kadzior schoot spelmaker Dani Olmo de bal op de volley werkelijk schitterend achter City-goalie Claudio Bravo.

Dat was voor de thuisploeg een welkome opsteker in de strijd om een ticket voor de achtste finale, maar die strijd was tien minuten na rust eigenlijk al kansloos geworden. Dat lag maar aan één persoon: Gabriel Jesus was de grote man namens de bezoekers. Nog voor de pauze knikte hij een voorzet van Riyad Mahrez tegen de touwen, waarna hij kort na rust ook voor de 1-2 zorgde. Hij kreeg de bal na een vloeiende aanval mee van talent Phil Foden, kapte zich fraai vrij en schoot de bal in de verre hoek.

Vlak daarna volleerde hij ook een voorzet van Benjamin Mendy binnen, waarmee hij zijn hattrick compleet maakte. De eindstand werd kort voor tijd bepaald door Foden, die een voorzet van Bernardo Silva van dichtbij binnentikte. Door die harde nederlaag is Dinamo helemaal klaar in Europa: de Kroaten zijn vierde geworden.

Sjachtar Donetsk
Sjachtar Donetsk
0 - 3
Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo

Door de al wel verwachte verliespartij van Dinamo Zagreb was duidelijk dat de winnaar van het duel in Oekraïne zich samen met City zou plaatsen voor de achtste finale, bij een punt zou Shakhtar de tweede plek in handen houden. Met middenvelder De Roon in de basis (net als voormalig Heracles Almelo-speler Robin Gosens), maar met Hateboer op de bank, gingen de Italianen al in de eerste helft op jacht naar die zege. Vooral spits Luis Muriel kreeg de nodige mogelijkheden, maar de Colombiaan had het vizier niet op scherp staan.

Aan de overkant werd een goal van Viktor Kovalenko afgekeurd wegens buitenspel en kregen Taison en Júnior Moraes kopkansen, maar gescoord werd er in het vermakelijke eerste bedrijf niet. Dat gebeurde in de 66ste minuut wel, al leek het Atalanta-feestje niet door te gaan. Op aangeven van Alejandro Papu Gómez tikte Timothy Castagne (de vervanger van Hateboer) in twee instanties raak, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel voor de man van de assist. De VAR keek echter minutenlang naar de treffer en constateerde uiteindelijk dat Gómez géén buitenspel stond, tot dolle vreugde van alles en iedereen bij de Italianen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die vreugde werd een kwartiertje voor tijd nog groter dankzij de rode kaart voor Shakhtar-verdediger Dodô, die een slaande beweging maakte richting Remo Freuler. Vrijwel direct daarna werd de wedstrijd vervolgens beslist. De ingevallen Ruslan Malinovskiy (nota bene een Oekraïener) stuurde een snel genomen vrije trap laag richting de eerste paal, waar Mario Pasalic de bal nét toucheerde: 0-2. In extremis maakte Gosens het feestje compleet: de Nederlandse Duitser schoot binnen na een flater in de Shakhtar-defensie.

Daarmee is de ontsnapping van Atalanta compleet. In de eerste drie duels kreeg de ploeg tikken van Dinamo Zagreb (4-0), Shakhtar (1-2, in blessuretijd) en Manchester City (5-1), waardoor de ploeg van trainer Gian Piero Gasperini volkomen kansloos leek. Het thuisduel met City (1-1) bleek echter de ommekeer. In de vorige speelronde werd met 2-0 gewonnen van Dinamo, waarna het sprookje woensdagavond dus een vervolg heeft gekregen. Atalanta gaat maandag dan ook de koker in bij de loting voor de achtste finale.

UEFA Champions League

Stand Groep C UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
6
4
2
0
16-4
+12
14
2
Atalanta Bergamo
6
2
1
3
8-12
-4
7
3
Sjachtar Donetsk
6
1
3
2
8-13
-5
6
4
Dinamo Zagreb
6
1
2
3
10-13
-3
5
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.