Clubs uit Noord-Europa geïnspireerd door BeNeLiga

Reacties

Het is behoorlijk onrustig achter de schermen van het topvoetbal. In de komende maanden moet veel duidelijk worden over hoe het landschap later dit decennium eruitziet.

Clubs uit Noord-Europa geïnspireerd door BeNeLiga
© Pro Shots

Zo is de UEFA van plan in februari naar buiten te komen met de Champions League-plannen voor na 2024. Topclubs zoals Real Madrid en Juventus voerden de druk op door weer te schermen met plannen voor een eigen superleague. Ze werden direct gecounterd door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Naar verwachting komt de Sloveen met een geheel nieuwe opzet, die meer wedstrijden en geld garandeert. Tevens moeten de onderhandelingen voor de uitkeringen in de periode 2021 tot 2024 nog worden afgerond. Deze zijn nog altijd niet bekend.

Een complicatie is de invoering van de nieuwe Conference League. Er gaan daardoor zestien ploegen extra meedoen in Europa. Die moeten ook mee-eten uit de pot. In de beginjaren zijn de inkomsten van de Conference League nog niet al te hoog. De vraag is voor welke verdeelsleutel de UEFA gaat kiezen. Momenteel is de kloof tussen de Champions League en de Europa League al enorm.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gaat zich buigen over de Europese toernooien en multinationale competities.
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin gaat zich buigen over de Europese toernooien en multinationale competities.

Het verlies van elke aansluiting met de top is ook de reden waarom steeds meer subtopcompetities in gesprek gaan over samensmeltingen. De Nederlandse en Belgische topclubs lieten al een businessplan opstellen voor een BeNeLiga, de laatste weken kwamen vanuit Schotland en Ierland de eerste berichten dat ze samen met de Scandinavische topclubs overwegen de handen ineen te slaan.

Waar hier Club Brugge de motor is achter de fusieplannen, is daar de initiatiefnemer Andrew Doyle. De eigenaar van het Ierse Shelbourne FC zette vijf jaar geleden al eens de Atlantic League op de kaart. Destijds schermde hij met grote internationale investeerders, en regelde hij een gesprek met allerlei grote clubs uit subtoplanden op Schiphol. Ook de Nederlandse top was daarbij aanwezig. Nu wil Doyle dat plan in Noord-Europa nieuw leven inblazen, al is het een tegenvaller dat Celtic niet enthousiast is.

Hoe dan ook is er volop beweging, want eerder waren er ook al fusiegesprekken in Ierland en Noord-Ierland. De UEFA kan deze ontwikkelingen niet langer negeren en zal moeten bepalen of er in de toekomst groen licht komt voor dit soort initiatieven. Naar verwachting zal Ceferin na het afhameren van de Europese toernooien, snel met een standpunt komen over multinationale competities. Wordt vervolgd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.