Club Brugge landskampioen dankzij beladen hoofdrol Vormer

Reacties

Club Brugge is voor de vijftiende keer in de geschiedenis landskampioen van België geworden. Dankzij een 1-1 gelijkspel bij directe concurrent Standard Luik én de nederlaag van Anderlecht is de ploeg van aanvoerder Ruud Vormer niet meer te achterhalen door de concurrentie. De Nederlandse middenvelder speelde zondag een hoofdrol in het binnenslepen van de titel.

Club Brugge landskampioen dankzij beladen hoofdrol Vormer

De titelstrijd in België leek aan het einde van de reguliere competitie al grotendeels beslist, Club had immers een zeer riante voorsprong. In de daaropvolgende play-offs - een hele competitie tussen de bovenste zes ploegen - begon zich de afgelopen weken echter langzaam maar zeker een krankzinnig slot af te tekenen. Door de resultaten van zondag komt het echter niet tot een apotheose op de slotdag: de Bruggelingen (die in 2016 kampioen werden, maar vorig jaar Anderlecht voor moesten laten gaan) hebben het kampioenschap weer terug.

Videoscheidsrechter
Met naast Vormer ook Stefano Denswil in de basis (Jordy Clasie zat op de bank, de geblesseerde Kenneth Vermeer zat niet bij de selectie) kende Club evenwel een slechte start: na exact tien minuten spelen was het al 1-0 voor Standard. Een kopbal uit een corner van Christian Luyindama werd nog gestopt door Club-keeper Ethan Horvath, de rebound werd door Konstantinos Laifis in de lange hoek geknikt. Club ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, die kort voor de pauze op wel héél discutabele wijze viel.

Vormer veroverde de bal in de Standard-zestien met een fraaie tackle, waarna hij spits Jelle Vossen in staat stelde om de 1-1 binnen te schieten. Bij zijn actie nam de Nederlander de bal echter (weliswaar onbedoeld) met zijn arm mee. De videoscheidsrechter moest eraan te pas komen, maar hij oordeelde dat het een geldige treffer was. Op slag van rust leek Paul-José M'Poku namens Standard de 2-1 binnen te tikken, maar die treffer werd wél (terecht, hij stond buitenspel) geannuleerd.

Hét moment tijdens Standard - Club: Ruud Vormer neemt de bal met zijn arm mee, maar de videoscheidsrechter keurt de daaropvolgende 1-1 'gewoon' goed.
Hét moment tijdens Standard - Club: Ruud Vormer neemt de bal met zijn arm mee, maar de videoscheidsrechter keurt de daaropvolgende 1-1 'gewoon' goed.

Langzaam maar zeker werd ook in Luik duidelijk dat Anderlecht inmiddels op achterstand was gekomen bij AA Gent: bij puntenverlies van Paars-Wit zou Club aan een remise genoeg hebben om de titel te vieren. Trainer Ivan Leko haalde een kwartier voor tijd vervolgens doelpuntenmaker Vossen naar de kant voor de veel verdedigender ingestelde Timmy Simons. De 41-jarige ex-PSV'er is bezig aan zijn laatste stappen als profvoetballer en kreeg dus nog een belangrijke rol. Met de routinier als extra verzekering binnen de lijnen hield Club het punt in een verhitte slotfase in handen, waardoor het feest kon losbarsten.

Dat uitgerekend de VAR eraan te pas moet komen in het kampioensduel van Club is beladen. Onlangs liet Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club, zich in niet mis te verstane bewoordingen uit. Hij zinspeelde zelfs op een complot door de VAR, uitspraken die zeker gezien de ontwikkelingen van zondag nog eens opgerakeld zullen worden. 

Overige uitslagen:
AA Gent - Anderlecht 1-0
RC Genk - Sporting Charleroi 4-1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.