CL-proefballon raakt inkomsten Ajax en directe tickets topliga's

Reacties

Als het aan de European Leagues ligt, raken de vier Europese topcompeties hun vierde ticket voor de Champions League weer kwijt. Ook wil het samenwerkingsverband van Europese profcompetities af van de clubinkomsten op basis van het historische coëfficiënt.

CL-proefballon raakt inkomsten Ajax en directe tickets topliga's
© Pro Shots

De plannen, die dus inhouden dat de beste vier competities van de UEFA-lijst weer drie directe tickets zou krijgen in plaats van de huidige vier, worden komende week besproken tijdens een bijeenkomst van European Leagues in Londen. Daar moet een tegenvoorstel worden gevormd voor de plannen van de ECA (European Club Association), die juist pleit voor een meer gesloten en lucratievere Champions League met vier groepen van acht teams.

Voorzitter Lars-Christer Olsson denkt dat het voorstel van European Leagues zeker kans van slagen heeft, zolang de grote competities maar op dezelfde manier worden behandeld. 'Als je vier directe plaatsen geeft aan de Premier League en maar drie aan de Bundesliga, heb je een probleem. Maar de topliga's zijn best bereid mee te denken in deze discussie over nieuwe plannen als ze hetzelfde worden behandeld', zegt hij tegen The Guardian.

Wat European Leagues betreft komt er ook alweer een einde aan de uitkering van UEFA-premies op basis van een coëfficiënt afgeleid van prestaties uit het verleden, waarvan clubs met een grote Europese historie zoals Ajax en AC Milan bijvoorbeeld profiteren. 'Dat moet absoluut worden vervangen. Wij vinden dat we moeten kijken naar een betere financiële verdeling. Onze boodschap is dat de solidariteit moet toenemen', aldus Olsson.

Super League
European Leagues is nog altijd fel tegen de plannen van de ECA om een soort gesloten Super League van de Champions League te maken. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli hoopt dat er ruimte is voor discussie over die nieuwe opzet. 'Telkens nee, nee, nee krijgen als antwoord, wat we de laatste paar maanden van de competities te horen hebben gekregen, is niet echt gezond. We willen een systeem creëren waarin clubs kunnen groeien.'

En dan heeft hij het niet over clubs als Real Madrid en Paris Saint-Germain. 'Wat je ook doet, die kwalificeren zich toch wel', zegt de president van de ECA. 'We willen meer Europese wedstrijden zien van hogere kwaliteit. Dit moet zeker niet het einde betekenen van de nationale competities. En belangrijk om te weten is dat dit nooit een gesloten syteem zal worden, omdat wij - de leiders in Europa - de waarde van een open systeem zeker onderkennen.'

De plannen waarover wordt gesproken gaan over de cyclus 2024-2027. Voorafgaand aan de huidige cyclus (2018-2021) van het miljardenbal werd afgesproken dat de bovenste vier competities van de UEFA-lijst vier directe tickets zouden krijgen en werd de premie op basis van een historisch coëfficiënt voor clubs ingevoerd. Uit die pot kreeg Ajax vorig seizoen ruim achttien miljoen euro en dit seizoen zelfs iets meer dan 21 miljoen euro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.