City nieuwe koploper, Krul buigt voor Van der Vaart

Manchester City mag zich in ieder geval voor enkele uren koploper van Engeland noemen. De Citizens hadden geen moeite met Aston Villa en stootten stadgenoot en eeuwige rivaal Manchester United van de troon. Tottenham Hotspur versloeg met Rafael van der Vaart het Newcastle United van Tim Krul.

Manchester City - Aston Villa 4-0De gastheren dwongen Aston Villa binnen een halfuur op de knieën. Met Nigel de Jong als aanvoerder in de basis had City een flitsend begin. Mario Balotelli (foto) kreeg binnen acht minuten de schijnwerpers op zich. De Italiaanse spits werd neergelegd in het zestienmetergebied van Villa en benutte hoogstpersoonlijk de strafschop.

Vijf minuten na het openingsdoelpunt vergrootte de thuisploeg de voorsprong. De manier waarop de 2-0 tot stand kwam was curieus. Uit een hoekschop kopte Joleon Lescott in. De bal leek van de lijn gehaald te worden door Barry Bannan, maar volgens de assistent-scheidsrechter was Bannan te laat en was de bal al over de lijn geweest: 2-0.

Balotelli zorgde na 27 minuten voor de vroegtijdige beslissing. Opnieuw was er sprake van een twijfelachtige beslissing. Villa-goalie Brad Friedel kon een poging van David Silva nog pareren, maar zag Balotelli de rebound eenvoudig binnentikken. Echter, de spits leek dit te doen vanuit buitenspelpositie.

In het tweede bedrijf maakte Balotelli zijn feestje compleet door de 4-0 te maken. Opnieuw was de aanvaller trefzeker vanaf de strafschopstip. Een grotere afstraffing bleef het povere Aston Villa bespaard.

Door de zege is City de nieuwe koploper in de Premier League. De Citizens hebben één punt meer dan de Manchester United. De stadgenoot heeft echter drie duels tegoed, waaronder het treffen met Birgmingham City van dinsdagavond.

Tottenham Hotspur-Newcastle United 2-0Met Van der Vaart in de basis draaide Tottenham in de eerste helft stroef. Newcastle-keeper Tim Krul haalde zonder tegentreffers de rust. De Nederlandse doelman had na ruim een half uur een knappe redding in huis; hij ranselde een vrije trap van Van der Vaart uit zijn doel.

Op slag van rust moest Krul toch nog capituleren, maar brachten beide palen redding. Een kopbal van Roman Pavluychenko ging via de vingertoppen van Krul tegen de ene paal en stuitte met effect vervolgens via de andere paal uit het doel.

Na de onderbreking tekende Aaron Lennon voor de openingstreffer. De razendsnelle flankspeler kon ongehinderd de bal in de verre hoek schieten. In het laatste kwartier liet de Engelsman een identieke mogelijkheid liggen om de score verder uit te bouwen.

Van der Vaart haalde het einde van de wedstrijd niet. De Nederlander moest het veld ruimen nadat Younes Kaboul met rood (twee keer geel) naar de kant was gestuurd. De verdediger van Spurs werd bestraft voor een lichte kopstoot aan het adres van Cheick Tioté. Kaboul werd gezien als aanstichter van het opstootje en kon de kleedkamer opzoeken, Tioté mocht blijven staan. De voormalig middenvelder van FC Twente kon een nederlaag niet meer voorkomen.

Gareth Bale bepaalde in de slotfase met een harde schuiver de eindstand op 2-0, terwijl Tottenham Hotspurs met een man minder op het veld stond.

Door de zege blijft Tottenham de nieuwe koploper City in het vizier houden. The Spurs hebben vijf punten minder dan de lijstaanvoerder.

Stoke City - Fulham 0-2De nummer acht keek in eigen huis al na tien minuten tegen een 2-0 achterstand aan. Fulham, de nummer zestien, had met verdediger Chris Baird een man in vorm. In de derde minuut was hij trefzeker met een schitterend afstandsschot en even later tekende de Noord-Ier voor de 0-2, ook van buiten het zestienmetergebied.

In de tweede helft kwam er geen verandering meer in de score. Voor het ooit zo ambitieuze Fulham was de winst bijzonder welkom, maar de club blijft in de onderste regionen staan.

Sunderland - Blackpool 0-2Blackpool werd voor het seizoen vanwege de bescheiden middelen tot degradatiekandidaat uitgeroepen, maar presteert uitstekend met een plaats in de middenmoot. Tegen Sunderland onderstreepte de ploeg zijn kracht door vijf minuten na rust een 1-0 voorsprong te nemen. Dudley Campbell verzilverde het voorbereidende werk van Ian Evatt met een volley.

In de allerlaatste minuut produceerde Campbell via de lat zijn tweede doelpunt. Blackpool heeft door de zege zicht op de subtop van de Premier League.

West Bromwich Albion - Blackburn Rovers 1-3De krachtmeting tussen de middenmoters kwam al vroeg op gang. Na twee minuten zette de Kroaat Nikola Kalinic Blackburn Rovers op aangeven van El-Hadji Diouf op voorsprong. In de zestiende minuut stelde WBA-middenvelder Somen Tchoyi zijn ploeggenoot Jerome Thomas in staat 1-1 te maken.

In de 52ste minuut maakte Kalinic zijn tweede: 1-2. Diouf stelde een kleine tien minuten de zege veilig. Voor Kalinic was het jammer dat hij zijn twee treffers opgevolgd zag door een rode kaart. Hij moest een klein half uur voor tijd naar de kant na een onbezonnen actie. Net als WBA-verdediger Gabriel Tamas, die vier minuten voor tijd het veld verliet na een harde sliding. Foto: VI Images