Chelsea wint Champions League en vergroot trauma Man City en Guardiola

Reacties

Chelsea heeft voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Champions League veroverd. De ploeg van manager Thomas Tuchel won in de finale in Porto van het Manchester City van Pep Guardiola, wiens ultieme missie met de Engelse grootmacht dus wederom is mislukt.

Chelsea wint Champions League en vergroot trauma Man City en Guardiola
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
0 - 1
Chelsea
Chelsea

Drie Premier League-titels, twee FA Cups, vier (opeenvolgende) League Cups en tweemaal de Community Shield. De prijzenkast van Guardiola als manager van Manchester City is niet misselijk, maar één prijs ontbreekt nog steeds, tot zijn eigen frustratie. Als trainer van Barcelona won hij de Champions League in 2009 en 2011, maar bij The Citizens strandde hij teleurstellend genoeg telkens in een vroeg stadium. Guardiola begon in het seizoen 2016/17, werd in zijn eerste seizoen in de achtste finale uitgeschakeld, waarna de afgelopen drie seizoenen telkens de kwartfinale het eindstation was. Dit jaar stootte City dus wel door tot de finale, maar ging het bij de allerlaatste horde mis. Het trauma blijft dus bestaan voor de Spanjaard.

Ziyech en Aké op de bank
Bij de Londenaren was er zaterdagavond geen basisplek voor Hakim Ziyech, zoals Nathan Aké bij City eveneens op de bank zat. Zij zagen vanaf de zijkant een open en zeer vermakelijke eerste helft, waarin vooral Timo Werner zich liet zien. Helaas voor hem was dat bepaald niet in positieve zin. In de tiende minuut maaide de toch al zo bekritiseerde Duitser over de bal heen, een paar minuten later kreeg hij de bal niet helemaal lekker mee van Kai Havertz, zijn uiteindelijke schot werd simpel gepakt door Man City-keeper Ederson.

Grote kans voor Timo Werner (nummer 11), maar Man City-keeper Ederson redt simpel.
© Pro Shots
Grote kans voor Timo Werner (nummer 11), maar Man City-keeper Ederson redt simpel.

Ook City was voor rust dreigend, maar het scoorde niet. Na een heerlijke lange bal van Ederson werd Chelsea-back Reece James totaal verrast door een loopactie van Raheem Sterling, maar James herstelde zich. Na een halfuurtje was Antonio Rüdiger de reddende engel, toen hij Phil Foden van scoren hield. Even later kon Riyad Mahrez net niet bij een voorzet van Kyle Walker, waardoor de eerste helft doelpuntloos leek te gaan eindigen.

Kort voor de pauze sloeg Chelsea echter toe. Mason Mount (ex-Vitesse) stuurde Havertz dwars door het centrum diep met een splijtende pass. De Duitser tikte de bal vervolgens voorbij de uitgekomen Ederson, waarna hij 'm simpel in het lege doel kon schieten. Het was voor Havertz pas zijn allereerste Champions League-goal ooit. Op het moment dat de 0-1 viel was Thiago Silva overigens al gewisseld: de Chelsea-routinier moest geblesseerd naar de kant.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na rust moest Man City het dus zien om te draaien, maar in dat opzicht kreeg de ploeg van Guardiola in de 59ste minuut een dreun te verwerken. Na een botsing met Rüdiger (die geel kreeg voor zijn bewuste blok) ging aanvoerder en vormgever Kevin De Bruyne aangeslagen naar de grond. Hij werd daar even behandeld, maar moest uiteindelijk gewisseld worden. Het linkeroog van de Belg werd direct dik en blauw, verder spelen was onmogelijk. De Bruyne verliet daarop in tranen het veld, Gabriel Jesus was zijn vervanger.

Zonder KDB kreeg City nauwelijks grote kansen meer. Chelsea-captain César Azpilicueta kon een voorzet van Mahrez nét voor Ilkay Gündogan wegwerken, maar de allergrootste mogelijkheid was aan de andere kant. De ingevallen Christian Pulisic (de allereerste Amerikaan ooit in de CL-finale) kreeg een enorme kans, maar schoot de bal naast. In de jacht op de 1-1 vond Guardiola het een kwartier voor het einde tijd voor Sergio Agüero, die komende zomer na tien jaar vertrekt en dus zijn allerlaatste wedstrijd voor de club speelde.

Geen sprookje
Een sprookjesachtig einde kwam er echter niet, want het bleef 0-1, mede omdat een schot van Mahrez in de laatste van zeven minuten blessuretijd nét over ging. En dus heeft Chelsea de mannen van Guardiola wéér flink gefrustreerd. Man City won in januari in competitieverband met 1-3 in Londen, zeer overtuigend, maar daarna zegevierden The Blues tweemaal. In de halve finale van het toernooi om de FA Cup werd het 1-0, in het Etihad Stadium verstierde Chelsea het kampioensfeestje van City (1-2). In beide duels was Ziyech hoofdrolspeler én doelpuntenmaker.

Nu kwam hij niet in actie, maar toch mag hij de Champions League-triomf op zijn cv zetten. Voor Chelsea is het de tweede eindoverwinning ooit. De Londenaren waren in 2008 verliezend finalist (het Manchester United van Edwin van der Sar was toen na strafschoppen te sterk), maar wonnen in 2012 nota bene in München van het Bayern van Arjen Robben, die in de finale een strafschop miste. Voor Tuchel is het een mooie revanche: hij verloor vorig seizoen als trainer van Paris Saint-Germain in de eindstrijd van Bayern.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.