Chelsea verspeelt koppositie, Everton voorbij Spurs

Een late gelijkmaker van Swansea City heeft ervoor gezorgd dat Chelsea de koppositie in de Premier League is kwijtgeraakt. Everton profiteerde van een nederlaag van Tottenham Hotspur.

Swansea City - Chelsea 1-1Chelsea heeft in Wales dure punten laten liggen op bezoek bij Swansea City, waar manager Michael Laudrup een basisplaats had ingeruimd voor Jonathan de Guzman. Michel Vorm ontbrak vanwege een blessure, terwijl Kemy Agustien en Dwight Tiendalli de hele wedstrijd op de bank bleven.

Beide teams kregen weinig kansen, de bezoekers zorgden vooral uit corners voor veel gevaar. Fernando Torres zag zijn kopbal in de eerste helft nog van de lijn gehaald worden door Leon Britton, maar na rust was Chelsea wél trefzeker uit een hoekschop. Wel met enig fortuin, want Victor Moses verlengde onbewust een kopbal van Gary Cahill en zag de bal via paal binnen gaan.

De eerste treffer van Moses in de Premier League namens Chelsea leek lange tijd goed voor drie punten, maar in de 88ste minuut zorgde Pablo Hernández met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied voor de gelijkmaker. Manchester United blijft daardoor koploper in de Premier League, terwijl Chelsea (een punt achter United) moet vrezen dat het ook gepasseerd wordt door Manchester City.

Tottenham Hotspur - Wigan Athletic 0-1In eigen huis liep Tottenham Hotspur tegen een nederlaag aan tegen Wigan Athletic. De ploeg van manager André Villas-Boas had een offday, want doelman Brad Friedel was voor rust de uitblinker bij The Spurs. De goalie kon in de 56ste minuut echter niet voorkomen dat Ben Watson de score opende namens de bezoekers. Friedel werd daarbij wel zwaar gehinderd door Arouna Koné.

Fulham - Everton 2-2Het Fulham van manager Martin Jol kende thuis een bliksemstart tijdens het duel met Everton. Voormalig FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz zag zijn vrije trap in de zevende minuut via de paal en doelman Tim Howard in het doel belanden. Het dit seizoen verrassend goed presterende Everton - waar John Heitinga een basisplaats had - kwam echter uitstekend terug op Craven Cottage.

Twee treffers van Marouane Fellaini leken goed voor een zege voor de bezoekende Toffees, maar Steve Sidwell maakte in blessuretijd gelijk op aangeven van Dimitar Berbatov. Everton komt door het gelijkspel naast Tottenham Hotspur. Beide clubs hebben zeventien punten uit tien wedstrijden. Op basis van het doelsaldo is Everton nu vierde. Sunderland - Aston Villa 0-1De bezoekers, zonder de geschorste Karim El Ahmadi maar met aanvoerder Ron Vlaar in de basis, deden het aardig in The Stadium of Light. Tot uitgespeelde kansen kwam het echter nog niet, al had Sunderland ook veel moeite om iets te creëren. Pas in de tweede helft kon de club uit Birmingham daadwerkelijk gevaar stichten; Gabriel Agbonlahor wist uiteindelijk na een uur het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Voor de aanvaller een verademing: hij stond al 28 competitieduels droog en maakte zijn laatste treffer op 5 november 2011. Een slotoffensief zat er voor het slordige Sunderland niet in. Aston Villa klimt door de overwinning op de ranglijst en heeft negen punten, net zoveel als Sunderland.

Norwich City - Stoke City 1-0In een zwak duel hadden de supporters op Carrow Road vlak voor rust toch reden tot juichen. Een vrije trap van Robert Snodgrass werd door middenvelder Bradley Johnson knap in de kruising gekopt. Het was ook het enige échte wapenfeit in de eerste helft.

Stoke zette in de tweede helft aan en had er minstens één moeten maken, maar Norwich-doelman John Ruddy hield zijn doel met een aantal fraaie reddingen schoon. Norwich boekt daarmee de tweede overwinning van het seizoen en heeft nu tien punten uit net zoveel duels. Daarmee gaat het over Stoke heen, dat negen punten heeft. Foto: VI Images