Chelsea maakt met zege einde aan fraaie thuisreeks City

Chelsea heeft voor een verrassing gezorgd door te winnen bij Manchester City, dat de laatste weken zo productief was in eigen huis. Branislav Ivanovic maakte het enige doelpunt in de Premier League-topper.

Voor de wedstrijd kreeg City een flinke tegenvaller te verwerken, aangezien Fernandinho met een blessure afhaakte. Hij werd op het middenveld vervangen door Martín Demichelis, die geen gelukkige wedstrijd speelde. Chelsea-manager José Mourinho kwam met een behoudende opstelling voor de dag, maar zijn tactische omzettingen sorteerden wel effect.

De openingsfase was voor City, waar Yaya Touré op aangeven van Aleksandar Kolarov dicht bij een treffer was in de dertiende minuut. Zes minuten later stichtte de Ivoriaan opnieuw gevaar en ook David Silva was kansrijk, maar een tegentreffer bleef uit voor Chelsea. Na een half uur kregen de bezoekers hun eerste goede kans. Uit een counter schoot Ramires echter recht op keeper Joe Hart.

In de 32ste minuut was het alsnog raak. Ivanovic schoot een afvallende bal van net buiten het strafschopgebied met links binnen (zie foto). Op slag van rust stond de lat de tweede Chelsea-treffer in de weg. Na een goede actie van uitblinker Eden Hazard schoot Samuel Eto'o uit een moeilijke hoek op de dwarsligger.

In de tweede helft kwam het eerste gevaar van Touré, maar in de 58ste minuut was Chelsea nog veel dichter bij een doelpunt. Nemanja Matic haalde van grote afstand uit en zag zijn inzet via de kruising naast gaan. Aan de andere kant was de aanvallende onmacht bij City opvallend. De ploeg van manager Manuel Pellegrini won alle elf haar thuiswedstrijden dit seizoen en scoorde daarin liefst 42 keer, maar tegen Chelsea was daar weinig van te zien.

In de 67ste minuut kwam City opnieuw goed weg toen Gary Cahill uit een hoekschop op de paal kopte. De thuisclub leek eindelijk wakker geschrokken en zette Chelsea steeds meer vast, maar uitgespeelde kansen bleven lang uit. In de 73ste minuut kwam City vanuit het niets bijna op gelijke hoogte, maar Petr Cech hield een fraaie vrije trap van David Silva uit zijn doel.

City zette meer en meer aan, maar Chelsea hield knap stand. Stevan Jovetic dacht kort voor het laatste fluitsignaal nog voor 1-1 te zorgen, maar zijn schot werd schitterend gered door Cech. Zo kwam er een einde aan twintig duels zonder nederlaag voor City en ook scoorden The Citizens voor het eerst sinds 61 thuiswedstrijden niet. Chelsea komt door de overwinning op gelijke hoogte met City; beide clubs hebben 53 punten uit 24 wedstrijden. Koploper Arsenal heeft er twee meer.