Canadese bond geeft fout toe en zet streep door omstreden oefenduel

Reacties

De oefeninterland tussen Canada en Iran die volgende week gespeeld zou worden gaat niet door. De Canadese voetbalbond zwichtte donderdag voor de kritiek die volgde op de voorgenomen vriendschappelijke wedstrijd.

Canadese bond geeft fout toe en zet streep door omstreden oefenduel
© Pro Shots

De wedstrijd van volgende week zondag in Vancouver had voor beide landen als voorbereiding moeten dienen op het WK van komende winter in Qatar. Het treffen met Iran ligt echter gevoelig in Canada nadat een passagiersvliegtuig begin 2020 werd neergeschoten nabij de Iraanse hoofdstad Teheran. Alle 176 passagiers kwamen om, waaronder 85 inwoners van Canada. De Canadese premier Justin Trudeau noemde de vriendschappelijke wedstrijd tegen Iran eerder al 'een slecht idee'.

De Canadese bond zwichtte donderdag voor de kritiek en gaf toe dat er een fout is gemaakt. 'We zijn met de beste intenties aan het werk gegaan om ons nationale team optimaal voor te bereiden op het WK', meldde de bond in een statement. 'De afgelopen week heeft de geopolitieke situatie gezorgd voor grote verdeeldheid. In reactie daarop hebben we de wedstrijd tegen Iran afgelast.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De bond gaf tevens aan dat het proces van het regelen van vriendschappelijke wedstrijden nog eens tegen het licht zal houden. Voorzitter Nick Bontis gaf eerder aan dat er voor Iran was gekozen als tegenstander omdat de ploeg een soortgelijke speelstijl zou hebben als Marokko, dat een van de tegenstanders is van Canada op het WK.

De afgelasting van de wedstrijd werd in Iran met weinig begrip ontvangen. Sina Kalhor, de tijdelijke minister van sport van het land, gaf zelfs aan het de Iraanse voetbalbond een schadevergoeding van enkele miljoenen verlangt vanwege het niet doorgaan van de wedstrijd. Volgens Kalhor horen sport en politiek gescheiden te blijven.

Bekijk hier al onze video's
Meer Canada
Meer over Canada
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.