Büttner doet oude liefde Vitesse pijn met goal in Arnhem

RKC Waalwijk heeft zondag een verrassende zege geboekt op Vitesse. De Arnhemmers gaven een voorsprong weg en zagen ex-speler Alexander Büttner namens de bezoekers de winnende goal maken.

Vitesse
Vitesse
1 - 2
RKC Waalwijk

Waar RKC zondag al zeven wedstrijden op rij wachtte op een overwinning had men bij Vitesse nog de zure nasmaak in de mond van de Europese uitschakeling van donderdag. De Arnhemmers maakten het AS Roma heel moeilijk, maar strandden in de Conference League door een goal van Tammy Abraham. Zo restte enkel nog de competitie voor de formatie van trainer Thomas Letsch, die zich al instelde op het spelen van de play-offs om een Europees ticket.

Vitesse en RKC speelden op een nieuwe grasmat in Gelredome. De hevig bekritiseerde ondergrond werd na het thuisduel met AS Roma vervangen. Op de nieuwe mat kenden de Arnhemmers een goede start. Maximilian Wittek waagde uit een korte corner een poging die maar half werd gepakt door RKC-keeper Etienne Vaessen. Loïs Openda stond vervolgens paraat om uit de rebound te scoren: 1-0.

Het antwoord van RKC liet niet lang op zich wachten, maar kwam wel uit de lucht vallen. Bijna letterlijk, want verdediger Melle Meulensteen schoot van afstand na een afgeslagen bal. Zijn poging werd door een Vitesse-speler van richting veranderd en belandde in het doel van keeper Jeroen Houwen. De thuisploeg kreeg daarna de beste kansen op 2-1 via onder anderen Yann Gboho, Sondre Tronstad en Openda, maar scoorde niet.

Het missen van de kansen voor rust kwam Vitesse in de tweede helft duur te staan, want RKC toonde zich uiterst effectief. Vijf minuten na de rust gaf Jens Odgaard de bal laag voor richting het zestienmetergebied van Vitesse. De bal werd door iedereen gemist, behalve de compleet vrijstaande Alexander Büttner. De man die de jeugdopleiding van Vitesse doorliep en er tot 2012 speelde, schoot vervolgens overtuigend raak en zette RKC op 1-2.

Zo moest Vitesse in de achtervolging. Danilho Doekhi kopte over uit een hoekschop van Eli Dasa en even later werd een doelpunt van Openda afgekeurd vanwege buitenspel. Na een uur wisselde Letsch liefst drie keer, maar dat had niet het gewenste effect. RKC hield prima stand tijdens het slotoffensief van Vitesse en boekte zo zesde zege van het seizoen. De Waalwijkers sloegen zo een gat met de degradatieplaatsen.