Brazilië begint WK met moeizame zege op dapper Kroatië

Reacties

Met de grootste moeite heeft Brazilië de openingswedstrijd van het WK 2014 tegen Kroatië tot een goed einde gebracht: 3-1. Mede dankzij twee goals van Neymar was het gastland de dapper spelende Kroaten de baas. Daarbij kreeg de titelfavoriet wel de helpende hand van arbiter Yuichi Nishimura.

Brazilië begint WK met moeizame zege op dapper Kroatië

Dat Kroatië niet bang was voor Brazilië, bleek al uit de elf mannen die bondscoach Niko Kovac het veld in stuurde. Met Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic, Mateo Kovacic en Ivica Olic posteerde de oud-international louter aanvallend denkende spelers op het middenveld, terwijl ook de backs Darijo Srna en Sime Vrsaljko – de vervanger van de geblesseerde Danijel Pranjic - de aanval niet schuwen.

De aanvallende tactiek van Kovac miste zijn uitwerking niet, want in de openingsfase was het niet Brazilië maar Kroatië dat de dienst uitmaakte. Ivica Olic gaf binnen tien minuten al het eerste waarschuwingsschot af door rakelings naast te koppen. Enkele minuten daarna voltrok zich het doemscenario, toen Marcelo een voorzet van Olic in zijn eigen doel werkte.

Het eerste doelpunt van het WK in Brazilië kwam op naam van de uiterst ongelukkige Marcelo.
Het eerste doelpunt van het WK in Brazilië kwam op naam van de uiterst ongelukkige Marcelo.

Het eerste eigen doelpunt in de Braziliaanse WK-historie was voor De Goddelijke Kanaries het sein de schroom van zich af te werpen. Toch bleef Kroatië aanvankelijk redelijk eenvoudig overeind, omdat Neymar en consorten nooit echt sprankelden. Stipe Pletikosa hoefde alleen in actie te komen bij schoten van Paulinho (uit een moeilijke hoek) en Oscar (van afstand).

Juist toen de Braziliaanse storm weer enigszins was gaan liggen, trok Neymar zijn ploeg over het dode punt heen. Van buiten het strafschopgebied verschalkte hij Pletikosa met een rollertje, omdat het ogenschijnlijk houdbare schot via de binnenkant van de paal in het doel belandde. Even daarvoor mocht de ster van Barcelona van geluk spreken dat een tik tegen de kin van Luka Modric hem slechts op een gele kaart kwam te staan.

Na rust bleek opnieuw dat scheidsrechter Yuichi Nishimura het gastland allerminst ongunstig gezind was. Het in de tweede helft fantasieloos spelende Brazilië had nog geen fatsoenlijke kans gecreëerd toen de Japanse arbiter na licht vasthouden van Vedran Corluka en makkelijk naar de grond gaan van Fred een penalty toekende. Neymar pakte het cadeautje uit, al was zijn inzet opnieuw weinig overtuigend. Pletikosa zat er immers nog aan.

Neymar nam Brazilië zoals verwacht op sleeptouw: hier is de 1-1 in de maak.
Neymar nam Brazilië zoals verwacht op sleeptouw: hier is de 1-1 in de maak.

Los van de manier waarop Neymar zijn twee goals maakte, voldeed hij wel aan de torenhoge verwachtingen van het thuisland. Met zijn 32ste en 33ste doelpunt in vijftig interlands leidde hij De Goddelijke Kanaries tegen het dapper spelende Kroatië immers wel naar de eerste zege richting de zesde wereldtitel, zeker toen Oscar vlak voor tijd ook nog raak punterde.

De Kroaten kunnen zich ondanks de 3-1 nederlaag met opgeheven hoofd opmaken voor de duels met de twee andere landen in Groep A, Mexico en Kameroen. De nummer drie van het WK 1998 toonde in de openingswedstrijd aan zich te kunnen meten met de wereldtop en zag in de slotfase nog een doelpunt van Ivan Perisic worden afgekeurd vanwege een vermeende overtreding van Olic op Júlio César, die ook nog redding moest brengen bij gevaarlijke schoten van Modric en Perisic.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.