Brazilië wint, maar wervelt nog niet

Brazilië is het WK gestart met een overwinning. De wedstrijd tegen Kroatië leerde echter vooral dat de Goddelijke Kanaries nog op zoek zijn naar de topvorm die moet leiden naar de zesde wereldtitel. Brazilië creëerde weinig kansen en scoorde slechts eenmaal: 1-0. Dat was wel voldoende voor de achtste WK-winst op rij, een record.

De conclusie alleen dat Brazilië niet wervelde, zou geen recht doen aan het spel van de Kroaten. De ploeg van bondscoach Zlatko Kranjcar bood uitstekend partij. Met name in de tweede helft was Kroatië een aantal malen dicht bij een doelpunt.

De hoofdrol was echter weggelegd voor een Braziliaan. Ronaldinho en Ronaldo maakten weinig indruk, maar dan is er altijd nog Kaká. De spelmaker van AC Milan speelde dwingend op het middenveld en opende op slag van rust ook nog eens fraai de score. Met zijn linkervoet legde hij de bal vanaf twintig meter keurig in de verre hoek.

De goal van Kaká was het sluitstuk van een helft waarin Brazilië domineerde en Kroatië zich vooral beperkte tot verdedigen. Ondanks het uitvallen van aanvoerder Niko Kovac gingen de Europeanen in de tweede helft brutaler spelen.

Het eerste kwartier na rust was duidelijk voor de Kroaten en daarin bleek dat een ploeg die Brazilië onder druk zet wel degelijk kans heeft op succes. Achtereenvolgens Dado Prso, Ivan Klasnic en Marko Babic namen Dida onder vuur, maar de Braziliaanse doelman zag de afstandschoten allemaal recht op zich afkomen.

Wellicht wat geschrokken van de dadendrang van Kroatië, pakte Brazilië het initiatief terug. Het gemak waarmee de De Goddelijke Kanaries de wedstrijd uitspeelden dwong respect af, maar liet onverlet dat de ware kracht van de ploeg nog verborgen bleef. De twee grote kansen die de Brazilianen naast de goal van Kaká kregen (kopbal Ronaldinho gered door doelman Stipe Pletikosa en intikker van Adriano naast het doel) waren over negentig minuten gezien wat magertjes.