Bosz is dolblij met de VAR, Frankfurt baalt ondanks knappe zege

Olympique Lyon heeft woensdagavond een goede eerste stap gezet naar de kwartfinale van de Europa League. De ploeg van Peter Bosz werd bij drie cruciale momenten geholpen door de VAR en won daardoor in Portugal van FC Porto. Ook Eintracht Frankfurt begon met een knappe uitzege, maar toch zullen de Duitsers na het bezoek aan Real Betis een beetje teleurgesteld zijn.

FC Porto
FC Porto
0 - 1
Olympique Lyonnais

FC Porto had in alle competities al achttien wedstrijden op rij niet meer verloren, maar het Olympique Lyon van Bosz maakte woensdag een einde aan die serie. De Fransen kwamen goed voor de dag in het Estádio do Dragão en namen een kwartier in de tweede helft de leiding, toen Lucas Paquetá raak schoot. Dit doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege vermeend buitenspel voor aangever Moussa Dembélé, maar de VAR zag dat daar geen sprake van was. Zo ging het feestje van Lyon alsnog door.

Kort hierna kreeg Lyon weer hulp van de VAR. Opnieuw was er een hoofdrol voor Paquetá: deze keer kreeg de Braziliaanse smaakmaker de bal in zijn eigen strafschopgebied via zijn knie op zijn hand. Scheidsrechter José María Sánchez Martínez zag daar een penalty in, maar ook nu werd hij weer gecorrigeerd door de VAR, die wat beter op de hoogte bleek te zijn van de spelregels. Lyon kwam daar met de schrik vrij en kwam vervolgens lange tijd niet meer in de problemen.

In blessuretijd leek Porto alsnog de gelijkmaker te vinden. Chancel Mbemba schoot van dichtbij raak en zette het Dragão in vuur en vlam. Ook nu bood de VAR weer de helpende hand aan Lyon: Toni Martínez bleek de bal in buitenspelpositie te hebben verlengd, waardoor de goal (terecht) werd afgekeurd. Lyon behield zijn voorsprong en kreeg met de nipte zege wat het verdiende, want de ploeg van Bosz was over de gehele wedstrijd gezien de betere ploeg geweest.

De overwinning van Lyon op Porto betekent goed nieuws voor het Nederlandse voetbal, dat in een felle coëfficentenstrijd met Portugal verwikkeld is. Later deze woensdagavond neemt Sporting Portugal het in de Champions League op tegen Manchester City: eliminatie voor Sporting is na de 0-5 nederlaag van vorige week al bijna een zekerheid.

Real Betis Sevilla
1 - 2
Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt won knap in Sevilla, maar hield toch een kleine kater over aan het eerste duel met Real Betis. De uitgangspositie voor het bereiken van de laatste acht had immers nóg beter kunnen zijn, als Rafael Borré in de tweede helft zijn strafschop had binnengeschoten. De inzet van de aanvaller werd echter gekeerd door Betis-doelman Claudio Bravo en zo is het verschil voor de return van volgende week in Duitsland minimaal. Zoals bekend tellen uitdoelpunten niet meer dubbel.

Frankfurt nam de leiding via een geluksgoal van Filip Kostic, die voor wilde geven, maar de bal met een boogje in het doel zag belanden (zie video onder). Van de gelijkmaker van Nabil Fekir kon Betis slechts kort genieten: slechts twee minuten na de 1-1 zette Daichi Kamada de bezoekers na een goed lopende aanval weer terug op voorsprong. In een aantrekkelijk duel kreeg Betis nog wel zijn kansen om het evenwicht in de score nog eens te herstellen, maar dat lukte de thuisploeg niet.

Overige achtste finales in de Europa League:

Deze wedstrijden worden donderdag gespeeld

Do 10 mrt. 2022

RB Leipzig zit al in de kwartfinale. De Duitsers werden gekoppeld aan het Russische Spartak Moskou, dat door de UEFA echter uit het toernooi is gezet.