Boom boom Liverpool, de turbomachine van Jürgen Klopp

Reacties

Liverpool maakt indruk als de grootste uitdager van Manchester City in het nieuwe Premier League-seizoen. VI's Süleyman Öztürk over The Reds, die maandagavond in de tweede speelronde Crystal Palace treffen.

Boom boom Liverpool, de turbomachine van Jürgen Klopp

De bal van rechtsback Trent Alexander-Arnold ging schuin door het midden naar Naby Keïta. De van RB Leipzig overgekomen middenvelder nam aan met links, tikte de bal door met rechts, gaf nog drie kleine tikjes met rechts, wachtend op het juiste moment, en passte de bal met buitenkant rechts in de loop van Andy Robertson. Even eerder had de linksback het moment herkend toen de bal diagonaal naar het middenveld ging, was hij versneld richting het zestienmetergebied, hield daar aangekomen even in om geen buitenspel te lopen en schoof de bal vervolgens hard tussen de keeper en de laatste linie richting de tweede paal. Daar in de buurt wachtte Mohamed Salah om de bal simpel binnen te tikken. De Egyptenaar rekende erop want toen de bal onderweg was van Keïta naar Robertson stak hij kort even zijn rechterhand hand op. Alsof hij voor in de klas zit en wilde zeggen: ik weet het antwoord.

Dit alles gebeurde vorige week in de negentiende minuut van de wedstrijd tegen West Ham United. In minder dan negen seconden raasde Liverpool van de ene naar de andere kant van het veld. De snelheid van uitvoering is overweldigend, maar zoom je in het op het moment dan valt iets anders op: de intelligentie van de ploeg. Op het moment dat Alexander-Arnold een linie overslaat en Keïta zoekt, staat Roberto Firmino het dichtst bij hem in de buurt. Hij is op papier de spits van de ploeg, maar fungeert hier als bliksemafleider. Terwijl hij ook het dichtst in de buurt staat bij Salah wanneer die de 1-0 op het scorebord zet. Het is een veelzeggend detail over de dynamiek en de hoge intensiteit van Liverpool.

Het openingsdoelpunt van Klopps machine kun je zien als een aankondiging. Een signaal naar de concurrentie en vooral naar Manchester City. De puzzelstukjes zijn de afgelopen drie jaar - Jürgen Klopp begon in oktober 2015 aan zijn klus op Anfield - langzaam in elkaar gevallen. De turboknop werd de laatste twee transferperiodes echt ingedrukt. In eerste instantie sprak Klopp zijn afschuw uit over de hoeveelheid geld die door sommige clubs werd gespendeerd aan één speler. De transfer van Paul Pogba naar Manchester United had hij pervers gevonden. Anderhalf jaar later ontving dezelfde man de duurste verdediger aller tijden met open armen. En daarna ook de duurste doelman aller tijden. Een record dat Alisson Becker een paar dagen later alweer kwijt was aan Kepa Arrizabalaga. De Duitser deed het af met een grap. Volgens Jürgen Klopp kan ook Jürgen Klopp zich weleens vergissen. Een brede grijns en over tot de orde van de dag.

Terug naar de hoofdzaak. Naar Liverpool als titelkandidaat. Want zo mag, of moet, je het huidige team omschrijven dat geheel in het hoofd van Klopp is geconstrueerd. Hij houdt van keiharde muziek zei hij eens toen hij over Arsène Wenger kwam te spreken en vertelde dat de Fransman van het mooie voetbal en de passes is. ‘Het is als een orkest. Maar het is een stil liedje. Ik hou van heavy metal’, bekende Klopp destijds.

Het huidige Liverpool is ondubbelzinnig heavy metal. Of zoals hij op 2 maart 2016 vlak na een 3-0 zege op Manchester City zei in gesprek met een verslaggever van BT Sports en maar op één woord kon komen: ‘Boom.’

Crystal Palace
Crystal Palace
0 - 2
Liverpool
Liverpool
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.