Bijzondere situatie: Ierland heeft straks baat bij verlies tegen Oranje

Reacties

Er gaat straks voor het Nederlands elftal een heel bijzondere situatie ontstaan in de EK-kwalificatieperiode. In november staat Oranje tegen het al uitgeschakelde Ierland, dat inmiddels weet dat het beter kan verliezen van Oranje om via een omweg alsnog uitzicht te houden op een EK-ticket.

Bijzondere situatie: Ierland heeft straks baat bij verlies tegen Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
Ierland
Ierland

Ierland verloor in Groep B tweemaal van Frankrijk, tweemaal van Griekenland en eenmaal van Nederland en kan daardoor niet meer bij de eerste twee komen, wat directe plaatsing voor het EK oplevert. Met de komst van de Nations League is er echter een omweg ontstaan richting het Europese eindtoernooi en daar zullen de Ieren zich op moeten richten.

EK-kwalificatie

Ierland is in deze groep al uitgeschakeld

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024

De eindresultaten van de vorige editie van de Nations League vormen de basis voor de play-offs richting het EK van 2024. De landen die het best presteerden in de Nations League (2022/23), maar zich niet via de EK-kwalificatieperiode plaatsten voor het eindtoernooi, krijgen een herkansing in de play-offs. Zo weet Nederland, dat vorig jaar de groepswinst pakte, dat het sowieso een tweede kans krijgt op kwalificatie als het niet lukt in Groep B. In totaal doen twaalf landen mee aan de play-offs.

Op de algemene ranglijst van de Nations League 2022/23 eindigde Nederland door de resultaten namelijk op een vierde plek. Omdat behoorlijk veel landen die goed presteerden in de Nations League ook al (bijna) geplaatst zijn voor het EK van volgend jaar, ontstaat er voor Ierland opeens een kans via een zijweggetje. Bekijk de volledige ranglijst met uitleg onderaan dit artikel.

De Ieren eindigden op de globale ranking van de Nations League als 26ste, maar zien veel landen die anders naar de play-offs waren gegaan al een EK-ticket pakken. Voor Ierland is het daarom zaak dat zoveel mogelijk landen die boven hen eindigden in de Nations League-rangschikking een rechtstreeks EK-ticket pakken en zodoende niet richting de play-offs hoeven te gaan. Dit geldt bijvoorbeeld nu al voor Portugal, België en Frankrijk, terwijl landen als Spanje, Kroatië, Italië en Denemarken er momenteel goed voorstaan in de EK-kwalificaties.

Als Nederland wél een rechtstreeks ticket voor het EK 2024 pakt, is dat gunstig voor Ierland. Daardoor is het opeens in het voordeel van de Ieren om de tweede kwalificatiewedstrijd in Groep B te verliezen van Oranje. Op 18 november wordt deze bijzondere wedstrijd gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Daarvoor speelt Oranje nog tegen Griekenland. De Grieken eindigden op de Nations League-ranglijst nog onder Ierland.

Betekenis kleuren:
Groen: Land staat momenteel op goede positie voor directe kwalificatie.
Blauw: Land staat momenteel op een positie voor kwalificatie voor de play-offs van het EK.
Rood: EK-gastheer, zeker van deelname.
Grijs: Uitgesloten van deelname.
Betekenis letter:
X: Land is verzekerd van deelname aan play-offs, behalve als het zich kwalificeert via de EK-kwalificatie.
Q: Land heeft zich gekwalificeerd voor het EK 2024.
Y: Land kan zich niet rechtstreeks kwalificeren, maar maakt nog kans op deelname aan de play-offs.
 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.