Bewierookte Stengs valt uit de toon, fraaie stats voor PSV-pareltjes

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de zevende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

Bewierookte Stengs valt uit de toon, fraaie stats voor PSV-pareltjes
FC Twente
FC Twente
2 - 3
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Heracles Almelo wist voor de tweede keer in de historie opeenvolgende Eredivisie-duels van FC Twente te winnen. De laatste keer dat de club daarin slaagde, zat er negentien jaar tussen de twee zeges. Dat was namelijk tijdens de tweede keer (in maart 1966) en de derde keer (in september 1985) dat beide clubs elkaar troffen op het hoogste niveau.

Bij acht van de laatste dertien Eredivisie-treffers van FC Twente waren Javier Espinosa (één goal, drie assists) of Aitor Cantalapiedra (vier goals, één assist) schutter of aangever; Espinosa gaf tegen Heracles de assist op de 1-0 van Cantalapiedra.

FC Twente verzond 714 passes tegen Heracles, het hoogste aantal voor de Enschedeërs in een Eredivisie-duel sinds 29 september 2013. Toen waren het er 719 tegen FC Groningen.

Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
4 - 0
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

Sparta Rotterdam heeft met elf punten uit de eerste zeven competitieduels de beste seizoenstart in de Eredivisie sinds 1991/92 (toen ook elf punten). De Rotterdamse ploeg is bovendien de eerste promovendus met zestien goals in de eerste zeven speelronden van een Eredivisie-jaargang sinds Willem II in 1987/88: zij hadden er zeventien.

• Halil Dervisoglu (door VI uitgeroepen tot Speler van de Week) schoot vaker dan iedere andere Spartaan (vijf keer) en creëerde de meeste kansen van alle spelers op het veld (vier). Dankzij zijn goal en assist was hij direct betrokken bij zes doelpunten in zijn eerste zeven Eredivisie-duels.

Stijn Spierings kwam tegen zijn oude ploeg Sparta tot vijf doelpogingen, drie gecreëerde kansen, tien balveroveringen en een passnauwkeurigheid van 95,5 procent. In alle gevallen het hoogste aantal of percentage van alle RKC'ers.

Willem II
Willem II
1 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Vangelis Pavlidis maakte voor het eerst dit seizoen een thuisdoelpunt in de Eredivisie. In de tussentijd scoorde hij zes keer buitenshuis. De Griek schoot tegen VVV bovendien even vaak op doel als de overige Willem II-spelers bij elkaar (drie keer).

Invallers Haji Wright (twee schoten in 19 minuten) en Richard Neudecker (drie schoten in 4 minuten) schoten samen vaker dan alle basisspelers van VVV gezamenlijk, die tot slechts vier schoten kwamen.

FC Groningen
FC Groningen
2 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• Zes van de negen voorzetten van Bart van Hintum waren succesvol (67 procent). Dat is het hoogste succespercentage voor een speler met minstens negen voorzetten in een Eredivisieduel, sinds Angeliño namens NAC Breda op 29 april 2018 zeven van zijn tien voorzetten tegen SC Heerenveen succesvol verstuurde.

De tegenstander was een stuk minder effectief. PEC Zwolle gaf tegen FC Groningen zeventien voorzetten waarvan er geen enkele bij een PEC Zwolle-speler eindigde; PEC heeft dit seizoen het laagste succespercentage voorzetten (12,6 procent) van alle Eredivisieploegen.

Reza Ghoochannejhad viel bij zijn debuut tegen RKC nog op door als invaller vier keer te scoren, maar was dit keer een stuk ongelukkiger. Hij maakte in zijn 35 speelminuten tegen FC Groningen evenveel overtredingen als dat hij succesvolle passes gaf (drie stuks). Al zijn teamgenoten maakten bij elkaar trouwens ook drie overtredingen.

Vitesse
Vitesse
4 - 2
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Vitesse verloor geen van de laatste elf Eredivisie-duels waarin Tim Matavz tot scoren kwam. Zeven keer was er winst, vier keer werd het gelijk.

Negen van de laatste veertien Eredivisie-doelpunten van Bryan Linssen waren kopballen. In die periode (sinds 25 november 2018) maakte Linssen meer kopdoelpunten dan iedere andere speler in de Eredivisie. Luuk de Jong kwam namens PSV tot acht kopgoals.

Mark Diemers gaf zijn eerste assist van het Eredivisie-seizoen met zijn zeventiende gecreëerde kans. Tot zijn assist creëerde geen speler zoveel kansen zonder een assist af te leveren deze Eredivisiejaargang: Stijn Spierings van RKC kwam ook tot zestien.

sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

SC Heerenveen kwam voor de derde keer dit Eredivisie-seizoen op een 0-1 achterstand in eigen huis, maar verloor geen van deze drie duels: ze eindigden allemaal in 1-1.

Johnny Jansen is daarmee de eerste Heerenveen-trainer ooit die ongeslagen blijft in zijn eerste zeven thuisduels in de Eredivisie. Hij won er echter maar één.

Hicham Faik, Joey Veerman en Jens Odgaard waren de drie Heerenveen-spelers met de meeste schoten in dit duel (vier per persoon), maar slechts één van die twaalf schoten was op doel. Dat was een zure: de gemiste strafschop van Odgaard.

Gyrano Kerk was voor het eerst trefzeker met links in de Eredivisie, nadat hij al zeventien keer met rechts en driemaal met het hoofd scoorde.

FC Emmen
FC Emmen
3 - 3
Feyenoord
Feyenoord

FC Emmen scoorde drie keer uit tien schoten (30 procent) tegen Feyenoord. Alleen tegen PSV in januari 2019 (2-2) wisten de Emmenaren met een hoger percentage van de schoten tot scoren te komen in een Eredivisie-wedstrijd: toen precies 33,3 procent.

• Sergio Peña, die de derde Peruaan werd met een Eredivisiegoal na Jefferson Farfán en Renato Tapia, was de Emmen-speler met de meeste passes (42), voorzetten en tackles (allebei vier).

Jens Toornstra maakte het 'laatste' doelpunt voor Feyenoord in een Eredivisie-duel (na 95 minuten en 36 seconden) sinds 27 november 2016, toen Michiel Kramer in de 99ste minuut tegen FC Utrecht scoorde. Ook dat was toen de 3-3.

Orkun Kökcü maakte de snelste Feyenoord-goal (na 2 minuten, 56 seconden) in een uitduel in de Eredivisie sinds Dirk Kuyt in 2015 tegen Excelsior (na 1 minuut, 4 seconden).

ADO Den Haag
ADO Den Haag
0 - 1
AZ
AZ

AZ won voor de zesde keer op rij een uitduel in de Eredivisie met ADO, een record voor de Alkmaarders tegen een specifieke tegenstander. Tevens wisten de Alkmaarders de laatste vier uitwedstrijden tegen ADO de nul te houden, alleen tegen Sparta lukte AZ dit eerder in de clubhistorie (tussen 2001 en 2006).

Bilal Ould-Chikh is de enige speler sinds Opta de data bijhoudt (2010/11) die in een Eredivisie-duel inviel, een strafschop veroorzaakte, en weer werd gewisseld.

Calvin Stengs schoot niet één keer op doel, had de laagste passnauwkeurigheid van alle AZ-veldspelers die in de basis begonnen (68 procent), verloor zes van zijn zeven duels en noteerde voor het eerst sinds 25 november 2018 geen balcontact in de vijandelijke zestien in een Eredivisie-duel.

PSV
PSV
1 - 1
Ajax
Ajax

Ajax kwam dankzij Quincy Promes voor het eerst in 347 speelminuten uit tegen PSV in de Eredivisie tot scoren. De Amsterdammers schoten tussendoor 55 keer in Eindhoven zonder resultaat.

Cody Gakpo was in 2019 goed voor meer Eredivisie-goals of -assists als invaller dan iedere andere speler (twee goals en zes assists).

• Mohamed Ihattaren was de PSV'er met de meeste balcontacten (56), geslaagde dribbels (vier) en schoten op doel (twee) in dit duel. Hij was dan ook een van de absolute uitblinkers.

Joël Veltman won vijftien van zijn zeventien persoonlijke duels tegen PSV (88 procent); het is voor het eerst dat de verdediger zoveel duels won in een uitduel in de Eredivisie.

Topper op rapport: 'Ziyech heeft rust nodig, potentiële probleemsituatie bij PSV'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.