Betis bestormt Spaanse subtop met Guardado als grote vormgever

Reacties

Vorig jaar vijftiende en nu na zes speelronden de nummer vijf van Spanje; Real Betis is de verrassing van het seizoen tot dusver in La Liga. In Sevilla bloeit iets moois en Andrés Guardado staat in het middelpunt.

Betis bestormt Spaanse subtop met Guardado als grote vormgever

Het grootste Betis-talent van de huidige generatie voetballers schitterde vorig weekend voor het eerst in het wit. Dani Ceballos gaf zijn basisdebuut voor Real Madrid glans met twee goals tegen Alavés (0-2), evenveel als hij er in de Primera División in totaal gemaakt heeft voor de club van zijn jeugd. Aan rendement ontbrak het vorig seizoen lang bij de jeugdinternational, maar zeker in de tweede seizoenshelft was hij bepalend op het middenveld van Betis. Tel bij het vertrek van Ceballos het afscheid van de naar China vertrokken Rubén Castro – jarenlang de vaste spits – op en duidelijk is dat het nodige werk te doen was op de transfermarkt.

Voor in totaal 28 miljoen euro kwamen tien versterkingen naar Betis. Guardado was misschien wel de belangrijkste. Al is dat voorbehoud overbodig na de volgende uitspraak van Quique Setién, de nieuwe trainer. 'Wij hebben hem gehaald om onze Roque Mesa te zijn. Bij PSV speelde hij op die positie en hij begrijpt wat daar nodig is.'

Mesa was voor Setién met afstand zijn belangrijkste speler bij Las Palmas. Geen breker in een centrale rol op het middenveld, maar juist een denker op die positie. Het paste perfect bij het aantrekkelijke combinatievoetbal. Mesa gaf vrijwel iedere aanval vorm bij de ploeg van Gran Canaria en vertrok na vorig seizoen in het kielzog van Setién, voor 12,5 miljoen euro naar Swansea City.

Voor de nieuwe Betis-coach is voetbal als schaken, zijn grote hobby. 'De sporten zijn vergelijkbaar, omdat alle onderdelen met elkaar zijn verbonden, met aanvallen én verdedigen. Het is essentieel om het centrum van het speelveld te domineren.' Die laatste zin zou ook een indirecte taakomschrijving van Guardado kunnen zijn. Het is aan de 31-jarige Mexicaan om centraal de rust en controle te bewaren. Ondertussen is hij met zijn oog voor ruimte al beslissend geweest. Met vier assists is de ex-PSV'er samen met Carlos Soler (Valencia) de assistkoning van La Liga bij de start van speelronde zeven.

Setién met zijn keeperstrainer op weg naar Madrid voor de uitwedstrijd tegen Real.

De drang naar aantrekkelijk voetbal toonde Betis ook anderhalve week geleden, op bezoek bij Real Madrid. De 0-1 zege is typisch zo'n resultaat waarbij de underdog zich in de slotfase met wat mazzel naar de zege counterde, zou je zeggen. Niet bij dit Betis. De ploeg had in aanloop naar de 0-1 van Antonio Sanabria in de extra tijd 55 seconden onafgebroken balbezit in Santiago Bernabéu. Aan de kopgoal van de spits gingen twintig passes vooraf.

Het scenario paste bij de woorden van Setién en captain Joaquín in de kleedkamer. Daar registreerde een cameraploeg de laatste instructies voor het veld werd betreden. Geen standaardkreten over hard werken, duels winnen en de boel dichthouden, maar dit was grofweg de boodschap: 'Heb vertrouwen, toon veel persoonlijkheid en vergeet niet dat wij verdedigen mét de bal. En genieten!'

De overwinning in Madrid was de bevestiging dat Betis op de goede weg is. De ploeg reist deze speelronde met de status van subtopper af naar Real Sociedad, terwijl het vorig seizoen nog lang in degradatienood verkeerde. Overigens zegt die vijfde plaats Setién niet veel. Naar eigen zeggen keek hij drie dagen na de zege op Real ook pas naar de stand. 'Normaal kijk ik niet naar de ranglijst, ik vertrouw op het gevoel dat mijn team me gegeven heeft', zei hij na de stunt van formaat.

Het is duidelijk dat Guardado niet voor zomaar een trainer en club heeft gekozen. Ook bij Betis is hij de belangrijkste pion.

Programma La Liga speelronde 7 
Vrijdag 
21.00 uurCelta de Vigo - Girona
  
Zaterdag 
13.00 uurDeportivo La Coruña - Getafe
16.15 uurSevilla - Málaga
18.30 uurLevante - Alavés
20.45 uurLeganes - Atlético Madrid
  
Zondag 
12.00 uurReal Sociedad - Real Betis
16.15 uurBarcelona - Las Palmas
18.30 uurValencia - Athletic de Bilbao
18.30 uurVillarreal - Eibar
20.45 uurReal Madrid - Espanyol
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.