Barça wint na zestien jaar weer van Cádiz, hoofdrol voor Frenkie de Jong

Voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 heeft Barcelona een overwinning geboekt op Cádiz. Frenkie de Jong vertolkte zaterdag een hoofdrol door het openingsdoelpunt voor zijn rekening te nemen. In de slotfase lag het duel lange tijd stil vanwege een onwel geworden supporter. Dat leverde vreselijke taferelen op.

© Imago
Cádiz
Cádiz
0 - 4
Barcelona
Barcelona

Xavi besloot Robert Lewandowski en Ousmane Dembélé rust te gunnen voor het uitduel met Cádiz. Dat maakte de weg vrij voor de eerste basisplaats van het seizoen voor Memphis. De Nederlander verving Lewandowski als diepe spits en kreeg tien minuten voor rust een uitgelezen mogelijkheid om te scoren. Vlak voor het doel kwam Memphis uit het niets in kansrijke positie, maar de ongelukkig spelende Oranje-international raakte de bal helemaal verkeerd.

Barça, waar ook De Jong aan de aftrap verscheen, dicteerde het spel in Estadio Nuevo Mirandilla. Ondanks verschillende kansen lukte het de bezoekers niet om voor rust de score te openen. Met een schot op de paal was Raphinha nog het dichtst bij een doelpunt. Dat betekende dat Cádiz met een goed gevoel de kleedkamer opzocht en (opnieuw) uitzicht mocht houden op een resultaat. De Andalusiërs bleven de laatste vier duels met Barcelona thuis én uit ongeslagen. De laatste keer dat Barça won van Cádiz was in 2006, al moet daarbij worden aangetekend dat de hekkensluiter tussendoor lange tijd op het tweede of zelfs derde niveau uitkwam.

Frenkie slaat toe
Uitgerekend De Jong brak tien minuten na de pauze de ban voor de bezoekers. Doelman Jeremías Ledesma duwde de bal voor de voeten van de Nederlander, die weinig moeite hoefde te doen om zijn eerste doelpunt van het seizoen te maken (0-1). Vlak na de openingstreffer moest Memphis wijken voor Lewandowski, die maar een paar minuten nodig had om ook op het scorebord te komen. De Poolse spits reageerde alert na een kansje voor De Jong en verdubbelde de score (0-2).

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Bij Barcelona mocht Marcos Alonso in de slotfase nog debuteren. De linkervleugelverdediger kwam deze zomer over van Chelsea, maar kon tijdens zijn eerste minuten in het shirt van Barça geen rol van betekenis spelen. De bezoekers liepen nog verder uit door een doelpunten van Ansu Fati en Dembélé (0-4) en klimmen in La Liga weer over Real Madrid heen. De landskampioen komt zondag thuis in actie tegen Real Mallorca.

De wedstrijd in Estadio Nuevo Mirandilla eindigde overigens in mineur, omdat een toeschouwer van Cádiz onwel werd en lange tijd moest worden geanimeerd. Ledesma, de doelman van de thuisploeg, snelde met een defibrillator over het veld om redding te brengen. Elders op het veld bad Ronald Araújo voor een goede afloop. Volgens Cádiz-voorzitter Manuel Vizcaíno is de supporter, die weer een hartslag heeft, onderweg naar het ziekenhuis.