Barça heeft aan één combinatie van Messi en Suárez genoeg in Manchester

Reacties

Barcelona heeft tegen Manchester United een uitstekende uitgangspositie afgedwongen voor de return in de kwartfinale van de Champions League. Lionel Messi en Luis Suárez waren woensdagavond bepalend bij het enige doelpunt op Old Trafford.

Barça heeft aan één combinatie van Messi en Suárez genoeg in Manchester
Manchester United
Manchester United
0 - 1
Barcelona
Barcelona

Zoals verwacht paste Ole Gunnar Solskjaer zijn ploeg flink aan tegen Barcelona. Manchester United speelde in een verkapte 5-3-2-formatie, waardoor er een basisplaats was voor Diogo Dalot als vijfde verdediger. Op het middenveld ontbraken Ander Herrera en Nemanja Matic vanwege blessures, waardoor Paul Pogba een trio vormde met Scott McTominay en Fred. Marcus Rashford en Romelu Lukaku waren het aanvalsduo, maar met name de Belg werd amper gevonden. Het was in de openingsfase eenrichtingsverkeer in Manchester. Barcelona domineerde en kwam afgezien van twee dreigende situaties met Rashford – een vrije trap en een dieptepass op de spits – niet in de problemen.

Bij de eerste keer dat Messi in de gevarenzone in stelling werd gebracht, had het ook direct resultaat voor Barcelona. Sergio Busquets bereikte de Argentijn met een dieptepass en Messi controleerde de bal in het strafschopgebied. Hij zag dat een doelpoging vanuit zijn positie onverstandig was en koos voor een voorzet richting Suárez. De Uruguayaan kopte de bal bij de tweede paal voorbij David de Gea en de inzet werd nog licht getoucheerd door Luke Shaw. Door de grensrechter werd gevlagd voor buitenspel, maar de VAR constateerde dat daar geen sprake van was. Zo had Barcelona in de twaalfde minuut het belangrijke uitdoelpunt al te pakken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De strijd werd daarna feller. Sergio Busquets en Shaw gingen op de bon en Chris Smalling ontsnapte aan een kaart bij een flinke beuk ten opzichte van Messi, die vlak boven zijn oog bloedde na tegen de grond te zijn gewerkt door de Engelsman. Luttele tellen na die actie liet McTominay zich in het strafschopgebied van Barcelona vallen na licht contact met Gerard Piqué. De Barcelona-verdediger timede verkeerd, maar kwam met de schrik vrij. De meest hachelijke situatie voor de Catalanen in de eerste helft volgde vlak voor rust. Dalot miste uit een voorzet van Rashford een gigantische kopkans. Vlak daarvoor had De Gea zijn ploeg aan de andere kant op de been gehouden met een knappe redding op een knal van Philippe Coutinho.

De actie van Chris Smalling ten opzichte van Lionel Messi, die na verzorging zonder problemen verder kon.
De actie van Chris Smalling ten opzichte van Lionel Messi, die na verzorging zonder problemen verder kon.

De conclusie halverwege was duidelijk: United was overduidelijk de onderliggende partij, maar in de tegenaanval lagen er wel degelijk kansen. Barcelona speelde niet groots, maar als het versnelde was het vaak direct gevaarlijk. Zo kreeg Suárez na ruim een uur een enorme mogelijkheid na een steekpass van Nelson Semedo. De aanvaller schoot in het zijnet. Ernesto Valverde koos kort daarna voor meer controle op het middenveld door Arturo Vidal en Sergi Roberto te laten invallen voor Coutinho en Arthur en Barça ging 4-4-2 spelen.

Solskjaer trachtte een slotoffensief te beginnen met het inbrengen van Anthony Martial en Jesse Lingard voor Dalot en de teleurstellende Lukaku. Barcelona hield de invallers echter ook prima onder controle, mede ook door het sterke optreden van Piqué tegen zijn oude club. De bezoekers hadden overduidelijk vrede met de magere zege en namen in de slotfase weinig risico meer. Messi probeerde het nog uit een vrije trap, maar De Gea liet zich niet verrassen door het schot dat onder de muur doorging.

Zo bleef het bij dat ene moment van Messi en Suárez. Door het sterke verdedigen was het voldoende om met veel vertrouwen aan de return te beginnen. Manchester United is volgende week dinsdag op bezoek in Camp Nou, het stadion waarin Solskjaer in 1999 met een late goal The Red Devils ten koste van Bayern München aan de Champions League hielp. De Noor moet hopen op een volgend wonder.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.