Balende Clasie en kritische Jansen leggen vinger op de zere plek bij AZ

Jordy Clasie en Pascal Jansen waren na het gelijkspel van SC Heerenveen (1-1) kraakhelder: als AZ dit seizoen nog wil meestrijden om de tweede plek, zal het beter aan wedstrijden moeten beginnen dan tegen FC Twente en Heerenveen gebeurde.

AZ
AZ
1 - 1
sc Heerenveen

Net als twee weken terug in Enschede (2-1 nederlaag) moest AZ ook zaterdagavond - na een vroege goal van Sydney van Hooijdonk - weer in de achtervolging. Clasie baalde na flink van het kostbare puntenverlies. 'Hoe we beginnen, dat heeft ons vandaag weer de kop gekost', sprak de 31-jarige aanvoerder na afloop bij ESPN. 'Na twee minuten moet je alles gaan repareren. Maar alles lukte net niet. Het was vandaag niet voldoende, hoewel je nog vrij veel kansen creëert.'

Clasie stoort zich eraan dat AZ niet heeft geleerd van de nederlaag tegen Twente, toen het na elf minuten tegen een 2-0 achterstand aankeek door twee goals van Manfred Ugalde. 'Als je loopt te slapen in de eerste paar minuten, roep je het over jezelf af. Dat is voor ons een punt waaraan we moeten werken. Van tevoren wordt er honderd keer gezegd: scherp zijn vanaf minuut een. Als we niet wakker zijn, krijg je een goal om de oren.'

Door die nederlaag verzuimde AZ de tweede plaats over te nemen van Ajax en dat gebeurde zaterdag opnieuw door het gelijkspel tegen Heerenveen. Clasie wil het even niet over de tweede plaats hebben. 'Als je twee wedstrijden op rij zo begint, moeten we daar helemaal niet over praten. Laten we eerst zorgen dat we goed aan de wedstrijd beginnen. Als we dat doen, kunnen we onszelf zijn, dan kunnen we heel goed voetballen. Als je dat niet doet, krijg je het heel moeilijk.'

Jansen
Ook Jansen zag dat zijn ploeg zich het wederom heel lastig maakte. 'Je creëert een situatie die je eigenlijk had moeten voorkomen, waardoor je in de achtervolging moet inzetten. De onderbreking kwam ons daarom wel goed uit, hoewel het een heel vervelend moment was', doelde hij op het vuurwerk dat op het veld werd gegooid. 'We hebben elkaar goed in de ogen aangekeken om duidelijk te maken dat het heel anders moet dan wat we eerst hebben laten zien.'

'Het is gewoon vervelend dat de wedstrijd zo'n wending krijgt, vooral de manier waarop', vervolgde Jansen over de vroege tegentreffer. 'Als de tegenstander beduidend beter is, kun je altijd tegen iets aanlopen. Dit was echt duidelijk aan onszelf te wijten', was de trainer duidelijk in zijn oordeel. 'Als we meer willen, moet je ook meer leveren. We hadden moeten leren van de wedstrijd tegen FC Twente in Enschede. Vandaag hebben we helaas niet laten zien dat we die les hebben begrepen.'