AZ zet Vitesse in Gelredome te kijk

Vitesse is op eigen veld verrast door AZ, dat met dank aan Wout Weghorst de Eredivisie-koploper op een nederlaag trakteerde (1-2).

'Ik heb geen revanchegevoelens', zei John van den Brom vooraf. Wat hem betreft is de verloren bekerfinale tegen Vitesse een gesloten boek. De AZ-trainer kon na de eerste helft constateren dat zijn ploeg die gevoelens ook niet nodig had om de Arnhemse formatie in verlegenheid te brengen.

Van het Vitesse dat dankzij twee zeges als koploper aan de wedstrijd was begonnen, was weinig te zien. De Arnhemse ploeg maakte voor rust bitter weinig klaar, waar AZ overtuigend speelde en voortvarend uit de startblokken was gekomen. Al in de derde minuut opende Wout Weghorst op aangeven van Marko Vejinovic de score door de bal laag langs Vitesse-doelman Remko Pasveer te schieten.

De Arnhemse formatie mocht van geluk spreken dat de schade na 45 minuten tot deze ene treffer beperkt was gebleven. Guus Til was enkele keren gevaarlijk opgedoken voor Pasveer, die in de 38ste minuut tot zijn opluchting een schot van Alireza Jahanbakhsh zag eindigen tegen de paal.

In de tweede helft bleef een antwoord van Vitesse lang achterwege. AZ kreeg in het eerste kwartier na rust kansen de marge te verdubbelen. Mats Seuntjens, Joris van Overeem, Weghorst en Jonas Svensson lieten na om de Arnhemse kwetsbaarheid te onderstrepen. Pasveer en ook de lat boden de thuisploeg uitkomst.

AZ betaalde in de 67ste minuut de rekening voor de serie van gemiste kansen. Tim Matavz bracht met een kopbal na een voorzet van Bryan Linssen de gelijkmaker op het scorebord. De onverwachte 1-1 bracht nog meer leven in de toch al levendige wedstrijd, waarbij beide ploegen kansen kregen en dus aanspraak maakten op de drie punten.

In de tachtigste minuut was het Weghorst die AZ andermaal op het goede spoor zette. Opnieuw met Vejinovic als aangever was de spits, die juist had aangegeven wel revanchegevoelens te koesteren, met het hoofd trefzeker. Dit keer gaf de Alkmaarse formatie de voorsprong niet meer uit handen. Invaller Levi Garcia verzuimde oog in oog met Pasveer de genadeklap uit te delen. Maar dat kon hem vergeven worden. Het Arnhemse offensief bleek namelijk tevergeefs.

AZ onttroonde met een sterk optreden Vitesse als koploper en heeft met de overwinning de Arnhemse formatie in punten achterhaald.