AZ wil in reprise bekerfinale afrekenen met slechte uitvorm

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Met Vitesse-AZ, de 'John van den Brom-derby', wordt de Eredivisie-zaterdag in gang gezet.

AZ wil in reprise bekerfinale afrekenen met slechte uitvorm
 
Speelronde3
Aftrap18.30 uur
ScheidsrechterKevin Blom

• Vitesse en AZ kwamen elkaar 23 keer eerder in Arnhem tegen op het hoogste niveau. De thuisploeg noteerde slechts zes overwinningen en moest twaalf keer zijn meerdere erkennen in de bezoekers. Vijfmaal bleef een winnaar uit.

• Vanzelfsprekend is dit een herhaling van de bekerfinale. Op 30 april triomfeerde Vitesse met 2-0 in De Kuip dankzij twee goals van Ricky van Wolfswinkel.

• Na twee speelrondes is Vitesse nog altijd zonder puntenverlies. Sterker nog: na zowel de eerste als de tweede speeldag voerde de equipe van Henk Fraser de ranglijst aan. AZ verloor tot nu toe van PSV en won van ADO Den Haag.

• Vitesse probeert voor de tweede keer in de clubhistorie een perfecte score neer te zetten na drie speelrondes. De Arnhemmers deden dat alleen tien seizoenen geleden, met een doelsaldo van plus drie.

AZ won vorige week van een tiental van ADO Den Haag

• Tim Matavz en Thomas Bruns proberen Pierre van Hooijdonk te evenaren. De latere speler van onder meer Feyenoord kreeg het in 1999 voor elkaar om in zijn eerste drie Eredivisie-duels voor Vitesse doel te treffen.

• De spelers van AZ stapten na liefst vier van de laatste vijf uitwedstrijden als verliezers van het veld. Tekenend voor de slechte 'uitvorm' van de Alkmaarders is dat ze in 2017 al meer nederlagen op vijandig terrein hebben geleden dan in 2016: vijf om vier.

Vitesse zet ook Roda JC aan de kant

• Ron Vlaar speelt heel graag tegen Vitesse, althans in Eredivisie-verband. De AZ-verdediger won in de competitie al acht keer van de Arnhemmers, waarmee de geel-zwarte formatie zijn favoriete tegenstander is. Die andere twee ontmoetingen eindigden onbeslist.

• John van den Brom heeft een verleden als speler en als trainer bij Vitesse. Als bezoekende coach verloor de oefenmeester drie van zijn vier wedstrijden in Stadion Gelredome.

De laatste vijf edities van Vitesse-AZ:

SeizoenUitslag
2012/131-2
2013/140-2
2014/153-1
2015/160-2
2016/172-1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.