Van Wolfswinkel bezorgt Vitesse eerste hoofdprijs

Reacties

Vitesse heeft voor het eerst in de 125-jarige clubgeschiedenis de KNVB-beker gewonnen. AZ werd in De Kuip met 2-0 verslagen. Ricky van Wolfswinkel was met twee treffers de grote man in een tegenvallende finale.

Van Wolfswinkel bezorgt Vitesse eerste hoofdprijs

In een uiterst sfeervolle Rotterdamse Kuip nam AZ direct het initiatief. Al na drie minuten leek Derrick Luckassen de score te openen. De verdediger mocht van ruim twintig meter aanleggen, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de lat boven Vitesse-doelman Eloy Room.

Derrick Luckassen leek na drie minuten de score al te openen.
Derrick Luckassen leek na drie minuten de score al te openen.

De Arnhemmers leken behoorlijk zenuwachtig en kwamen nauwelijks onder de druk van AZ uit. In het eerste half uur kwam Vitesse niet verder dan een voorzichtige kopbal van Nathan, na een goede voorbereidende actie van Milot Rashica. Aan de andere kant schoot Weghorst voorlangs, na een pass van Jahanbakhsh.

Het vervolg van de eerste helft was het aankijken nauwelijks waard. Vitesse schoof middenvelder Marvelous Nakamba iets verder naar achteren waardoor het wat meer grip op het duel kreeg. Toch werd het voetbal daar niet beter van. De neutrale supporter was tot op dat moment de grote verliezer: geen van beide ploegen maakte daadwerkelijk aanspraak op een voorsprong.

In het begin van het tweede bedrijf kroop Vitesse wat meer uit haar schulp en waren de rollen omgekeerd. Vitesse had het balbezit zonder echt gevaarlijk te worden, al probeerde Nathan het van zestien meter. De wedstrijd bleef lange tijd voortkabbelen en bleef van een bedenkelijk niveau.

Van den Brom greep als eerste in en bracht Mats Seuntjens voor Joris van Overeem. Bij Vitesse verving Adnane Tighadouini op zijn beurt Nathan. In de tussentijd zette AZ wel aan: uitgerekend centrale verdediger Rens van Eijden was het dichtst bij een treffer maar Room bracht redding. Als in deze fase één ploeg recht had op de voorsprong, dan was het AZ.

Toch was het Vitesse dat de leiding nam. Het was Kelvin Leerdam die goed doorzette en aan de rechterkant Rashica bediende. De rappe buitenspeler gaf een afgemeten voorzet die door spits Ricky van Wolfswinkel hard werd binnengekopt. Tim Krul ging daarbij niet vrijuit: de doelman dacht de bal rustig uit de lucht te kunnen plukken, maar rekende niet op de topscorer van Vitesse.

Ricky van Wolfswinkel met de 1-0.
Ricky van Wolfswinkel met de 1-0.

Van den Brom greep direct in en bracht aanvaller Fred Friday voor Van Eijden. Intussen was er nog wel slecht nieuws uit het Vitesse-kamp: Leerdam moest een met het op het eerste oog zware blessure het veld verlaten. Diks was zijn vervanger.

Nog voordat AZ op zoek kon gaan naar de gelijkmaker, gooide Van Wolfswinkel het duel definitief in het slot. De spits kapte na een lange pass van achteruit Ron Vlaar uit en schoot vervolgens knap binnen.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie ontplofte de geelzwarte tribunes van De Kuip. Voor de Arnhemmers is het immers de eerste hoofdprijs in het 125-jarige bestaan en dat werd uitbundig gevierd.

AZ zal zich nu volledig moeten focussen op de competitie: het elftal van Van den Brom staat vijfde en is al verzekerd van play-offs Europees voetbal. Vitesse komt volgend seizoen sowieso uit in de groepsfase van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.