AZ walst over wanhopig Excelsior heen en legt druk bij Ajax

AZ heeft zondag de druk op Ajax vergroot in de strijd om plek vier. In Alkmaar hielden de sterk gehavende bezoekers van Excelsior zich niet aan hun goede voornemens.

AZ
AZ
4 - 0
Excelsior
Excelsior

Tekenend voor de totale overmacht van AZ waren twee afgekeurde goals vlak voor rust. Tot twee keer toe wandelde de thuisploeg zowat naar het doel: eerst kopte Dani de Wit bijna op de doellijn binnen, daarna schoot Sven Mijnans na twee simpele passes raak. Vanwege buitenspel bleef het 3-0; zowel De Wit als Mijnans had er al één in liggen.

Bij Excelsior ontbraken veel basisspelers, maar dat was geen excuus voor het doelpunt dat de vernedering inluidde. Trainer Marinus Dijkhuizen had vooraf bij ESPN nog verteld dat zijn spelers extra scherp zou zijn bij corners, waaruit ze al zeventien keer geklopt waren. Daar kwam weinig van terecht: binnen het kwartier kopte De Wit, aanvoerder bij absentie van de geschorste Jordy Clasie, ongedekt raak uit een hoekschop.

Daarna ging het hard. Een minuut na de 1-0 tikte Vangelis Pavlidis knap zijn tweeëntwintigste Eredivisie-goal van het seizoen binnen, tien minuten later schoot Mijnans vanaf twintig meter de bal met een zwabber in de lange hoek. Excelsior ontsnapte al voor de afgekeurde goals aan een grotere achterstand toen Tiago Dantas de lat raakte. Zelf produceerden de bezoekers nul schoten voor rust, voor het eerst sinds 2 april 2016.

Dit keer was het 3-0 bij rust, vorig seizoen 5-0. Maar toen viel er geen goal meer in de tweede helft. Nu wel: in minuut 74 viel dan toch de 4-0. Mijnans schoot al liggend via de rebound raak. Met debutant Kees Smit, een veelbelovend AZ-talent, als invaller kwam de thuisploeg niet meer tot scoren. Na de driepunter van AZ moet Ajax deze middag winnen van Fortuna Sittard om aansluiting te houden. Excelsior blijft net boven RKC Waalwijk staan, dat volgende week op bezoek komt in Rotterdam.