AZ verspeelt eerste punten door NEC-uitblinker Cillessen

AZ heeft donderdag het eerste puntenverlies van dit seizoen geleden. Tegen NEC kwamen de Alkmaarders in eigen huis niet verder dan een gelijkspel. Dat de bezoekers met een punt naar huis gingen, was vooral te danken aan Jasper Cillessen.

AZ
AZ
1 - 1
N.E.C.
N.E.C.

AZ won de eerste drie wedstrijden van het seizoen van Go Ahead Eagles (2-0), Sparta Rotterdam (2-3) en SC Cambuur (1-0). Het duel met NEC werd onlangs uitgesteld zodat de Alkmaarders zich optimaal konden voorbereiden op het Europese tweeluik tegen Gil Vicente. AZ schakelde de Portugezen uit en ging zo naar de groepsfase van de Conference League. Donderdag werd er ingehaald tegen NEC, met Maxim Dekker als debutant in de basis.

Na een fase waarin beide clubs aan elkaar gewaagd waren, voerde AZ de druk naarmate de eerste helft vorderde op. Dat leverde kansen op via onder anderen Myron van Brederode en Tijjani Reijnders, die keeper Cillessen testte met een verraderlijke vrije trap. Jens Odgaard, die in de spits de vervanger was van de geblesseerde Vangelis Pavlidis, zag zijn poging geblokt worden door de Nijmeegse defensie.

NEC stelde er in aanvallend opzicht maar weinig tegenover. Afgezien van een schot van Oussama Tannane, waar doelman Hobie Verhulst zijn vingertoppen nog tegenaan kreeg, lieten de bezoekers weinig zien. Aanwinst Landry Dimata begon op de bank in Alkmaar en zag zo hoe AZ voor rust nog mogelijkheden kreeg via Pantelis Hatzidiakos (voorlangs) en Jordy Clasie (redding Cillessen).

Waar in de eerste helft niet werd gescoord, vielen er na rust kort na elkaar twee goals. Eerst was het aan NEC, dat via Iván Márquez de leiding nam. De Spaanse verdediger torende boven iedereen uit om uit een hoekschop van Tannane via de lat raak te koppen. De Nijmegenaren waren vervolgens nog niet klaar met juichen of AZ kwam al langszij. Odgaard kreeg de ruimte en haalde van buiten het strafschopgebied uit. Cillessen was deze keer kansloos en zo stond het 1-1.

AZ had na de 1-1 de smaak te pakken en hoopte direct nog eens toe te slaan. Cillessen had echter andere plannen. De keeper van NEC had een antwoord op een pogingen van Odgaard en Reijnders en lag even later ook in de weg toe Hakon Evjen uit een voorzet van Van Brederode volleerde. Door een treffer van Dani de Wit ging al snel een streep vanwege buitenspel. NEC had het steeds lastiger, maar hield nog wel stand tegen AZ. Dat was vooral te danken aan Cillessen. Met debutant Dimata als invaller in het veld kreeg NEC het niet meer voor elkaar om gevaar te stichten. AZ kreeg nog een enorme kans via invaller Yusuf Barasi, wiens poging van de lijn werd gehaald door Calvin Verdonk. Zo eindigde het in 1-1 in Alkmaar.